Kosa vam je oštećena? Izbegavajte ove tretmane!

(foto: favim.com)
(foto: Favim)

Oštećena kosa zahteva posebnu negu, te je određena tretmane potrebno izbegavati po svaku cenu.

Naša kosa je izložena konstantnom tretiranju, a pritom ne mislimo samo na tretmane poput farbanja, blajhanja i slično, već i na konstantno feniranje, peglanje i upotrebu različitih preparata poput nekvalitetnih šampona, balzama itd. Samo oštećenje kose ne mora biti primetno odmah u početku, ali vremeno će vaša kosa postati iskrzanija i suvlja.

Ove tri stvari su vam strogo zabranjene ukoliko ste primetili da je vaša kosa podlegla promenama:

Zaboravite farbanje

Ukoliko kosu redovno izlažete tretmanima izbeljivanja ili farbanja može doći do oštećenja. Hemikalije koje se nalaze u farbi isušuju i oštećuju kosu i teme glave što doprinosi pojavi peruti, a može dovesti i do ozbiljnijih problema. Idealno bi bilo da pravite pauzu u farbanju kose jer bi na taj način sama dlaka a i koža disale.  Ukoliko ste zavisni od farbanja, ili imate dosta sedih koje morate prekriti, koristite one farbe  koje ne sadrže amonijak.

Izbegavajte uređaje za oblikovanje kose

Kada ovo kažemo mislimo na pegle za kosu, figaro i ostala sredstva kojima tretirate vašu kosu. Visoka temperatura šteti kosi, što doprinosi isušenosti i krzanju. Kosa će biti kruta i više će se lomiti. Sigurno je da vaše lokne izgledaju predivno, ali stanje vaše kose je bitnije od trenutnog izgleda.

Ne ispirajte kosu vrućom vodom

Vruća voda nije poželjna za ispiranje kose jer isušuje kožu i šteti dlaci. Zato se preporučuje da kosu perete hladnijom vodom.

Izvor: cosmopolitan.hr
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.