Korisni saveti: Kako da se budimo ranije?

spavaca soba
Sve počinje i završava se u spavaćoj sobi (foto:Mazzali/Flickr.com)

Kada se poremeti ritam spavanja, dešava se da sve kasnije legnemo i sve kasnije ustanemo, a pored toga treba nam mnogo vremena da se razbudimo i dovedemo organizam u stanje aktivnog psiho-fizičkog funkcionisanja.

Naravno, dok ne dođe do prezasićenja i hroničnog umora, zamene noći za dan i slično. Da bismo mogli da ustajemo ranije, svakog dana, kontiunirano i da bismo normalno funkcionisali potrebna je vežba, odnosno rutina svakodnevnog, istovremenog ustajanja.

[tweetherder]Evo korisnih saveta kako da se budite ranije.[/tweetherder]

1. Koristite alarm

Podesite alarm na 21:00 i kada vas obavesti da je 21 sat, ugasite lap-top, sklonite tablet i svu elektroniku, prestanite da proveravate mailove i društvene mreže (veštačka svetla ovih spravica remete hormone za san). Pored toga, nemojte jesti nakon isteka ovog vremena, kako ne bi opteretili stomak varenjem i time remetili sopstveni san, neophodan da ustanete odmorni i orni za novi radni dan.

2. Izbacite telefon iz spavaće sobe

Kao i lap-top i ostala elektronska pomagala, telefon sklonite od sebe, kako ne bi surfovali po internetu i odvlačili pažnju koja treba da se usmeri na spavanje i adekvatan, kvalitetan san.

3. Neka vam sat bude alarm

Kupite sat sa alarmom, kao nekada. Da, ima svojih prednosti, prvo, morate pritisnuti dugme da ga isključite, a to zahteva da se makar malo pridignete iz kreveta. Sa druge strane, nema dugmeta za odlaganje kao na mobilnom telefonu, koji je obično pored glave i zbog kojeg obično odlažete ustajanje ili čak, nastavite da spavate.

4. Odmah nakon ustajanja iz kreveta, uradite nešto

Kako se ne biste vratili u krevet, pošto isključite alarm, odlučite se da odmah uradite nešto drugačije, neka to bude rečenica, širok osmeh, čaša vode, muzika, bilo šta, što će vas pokrenuti na dalje korake.

5. Spavajte 7 do 9 sati

Ovo je najvažnije, [tweetherder]kvalitetan san je od presudne važnosti, a podrazumeva kontinuitet od sedam do devet sati[/tweetherder], uključujući i vikende. Da biste bili uspešni u poslu, skoncentrisani i slično, neophodno je da imate redovan i konstatno isti kvalitet spavanja.

 **************

Naravno da je potrebno vreme i da ne možete preko noći steći rutinu i kontinuitet ove vrste, ali morate biti uporni, zarad kvalitetnog i zdravog života.

Izvor:.samuelthomasdavies.com

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.