lepi zubi
(foto: Tetsumo/Flickr.com)

Brza i laka prevencija karijesa uskoro bi mogla postati stvarnost, korišćenjem preparata za oralnu higijenu na bazi kokosovog ulja!

Tim istraživača sa Athlone Institute of Technology u Irskoj, došao je do ovog otkrića testirajući efikasnost kokosovog ulja u borbi protiv bakterija u svom prirodnom stanju i nakon što su “obrađene” uz pomoć enzima u procesu sličnom varenju.

Delotvornost kokosovog ulja je analizirana testiranjem njegovog dejstva na razne sojeve streptokoka uključujući i mutirane vrste. U isto vreme, ispitano je i dejstvo kokosovog ulja na gljivicu kandidu (candida albicans).

Više o blagodetima kokosovog ulja saznajte OVDE.

Polazeći od činjenice da je glavni uzrok propadanja zubne gleđi i pojave karijesa kiselina koju proizvode bakterije nastanjene u usnoj duplji, irski istraživači su se usmerili na istraživanje supstanci i namirnica koje bi mogle sprečiti štetno delovanje bakterija.

Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje, izloženo delovanju enzima, ima snažno antimikrobno dejstvo i efikasno uništava različite oblike streptokoka (uključujući i mutirane forme), ali i gljivicu kandidu, uzročnika kandidijazije. Karijes se često previđa kao zdravstveni problem, iako pogađa 60-90% dece i većinu odraslih na evropskom kontinentu.

Recept za ukusnu i zdravu poslasticu od kokosovog brašna možete pronaći OVDE.

“Primena kokosovog ulja u proizvodima za higijenu zuba mogla bi da zameni upotrebu hemijskih aditiva, naročito ako se ima u vidu da je kokosovo ulje delotvorno i u relativno niskim koncentracijama” tvrdi dr. Damien Brady, vođa istraživačkog tima, “Korišćenjem preparata za oralnu higijenu na bazi kokosovog ulja koje, kako pokazuju istraživanja, efikasno uništava bakterije odgovorne za propadanje zuba.”

Izvor: sciencedaily.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.