Koju kafu preferirate: espresso, machiato, latte ili?

kafa
Kakvu kafu vi najviše volite? (foto: Steve Corey/Flickr.com)

Od obične turske kafe, danas smo došli do neverovatnog izbora kafa, sa dodacima mleka, sladoleda, čokolade. Nekada je teško napraviti izbor, ako ne pijete stalno standardno piće, odnosno jednu vrstu kafe, a nekada ne znamo ni šta koja kafa predstavlja i šta sve sadrži. Iz tog razloga, nekada napravimo pogrešan izbor, neznajući šta smo naručili.

Da razjasnimo:

Espresso – tradicionalno se služi u porcelanskoj šoljici napunjenoj do pola. To je količina od oko 30 ml, a dobar espreso ćete prepoznati i po penastoj strukturi na vrhu (baristi to zovu “krema“ i prava je umetnost napraviti je). Ako vam je potreban dodatni kofeinski podstrek, tražite “double shot“ espreso. To su zapravo dva espresa u jednoj šoljici. A ako želite da duže uživate u kafi i pritom ne želite da se odreknete ukusa espresa, onda poručite produženi espreso, koji ima malo više vode. Neki ga zovu i kafe lungo.

Ristreto – kratki espreso, služi se u 1/4 šoljice i ima bogatu aromu i intezivan ukus.

Machiatto – ukoliko volite kada kafa ima malo mleka, makijato je pravi izbor, jer u kratki espreso ide samo nekoliko kapi mleka i malo pene.

Cappuccino – kombinacija u kojoj 1/3 čini kafa, 1/3 toplo mleko i 1/3 čini kombinacija mleka i mlečne pene.

Latte machiatto – zamena za belu kafu, odnosno, u 2 dl mleka se sipa 30 ml espreso kafe.

Moka kafa – veliki kapućino sa dodatkom čokolade.

Affogato – espreso kafa se preliva preko kugle sladoleda od vanile.

Ovo naravno nije sve, ali najbitnije je da znate da razlikujete kada naručite neku vrstu kafe koji odnos kafe i mleka dobijate, jer je to ono osnovno i individualno koliko čega vam više prija.

Izvor: coffeelove.rs
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.