vozaci-zene-muskarci

Svima su poznate uvredljive šale na račun žena vozača, ali vremena se menjaju, a žene su stekle neverovatno samopouzdanje za volanom – čak 51% žena tvrdi da je ženski pol oprezniji u vožnji!

Statistika potvrđuje ovu tvrdnju – muškarci imaju 3,4 puta veće šanse da budu kažnjeni za nesavesnu vožnju i 3,1 put veće šanse sa kažnjavanje zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Do ovih podataka došla je osiguravajuća firma Quality Planinng. “Žene su manje agresivne u vožnji i više poštuju zakone u saobraćaju od muškaraca”, zaključila je jedna studija.

Muškarci nisu toliko sigurni u sebe koliko biste pomislili u prvi mah! U anketi koju je sproveo MetLife, svega 39% ispitanika je iznelo tvrnju da su muškarci bolji vozači, dok 35% nije znalo koji pol da odabere. Ipak, činjenica je da su muškarci u jednom “bolje potkovani” od žena, a to je – poznavanje i upotreba dodatne opreme, kao što je na primer elektronska kontrola stabilnosti koja služi za prevenciju nesreća izazvanih prevrtanjem automobila.

Povoljnije osiguranje za žene

Evo zašto je bezbednost u vožnji važna – muškarci plaćaju za svoje neodgovorno ponašanje. Osiguravajuće kompanije muškarcima skuplje naplaćuju polise osiguranja nego ženama, jer jači pol, statistički, izaziva veći broj saobraćajnih nesreća.

Studija sajta Insweb pokazala je da žene u SAD u proseku svoje osiguranje plaćaju po 9% nižoj ceni nego muškarci.

Više o osiguranju motornih vozila >>>

Muškarci češće gube živote u saobraćajnim nesrećama

Legenda o muškarcima kao boljim vozačima “pada u vodu” i kada se sagleda jedna zastrašujuća statistika – više od 11.900 muških vozača izgubilo je svoje živote u saobraćajnim nesrećama u S.A.D. 2009. godine, dok je iste godine stradalo 4.900 žena vozača. Smrtan ishod je najčešći među muškim vozačima starosti od 16 do 19 godina.

Više o auto-kasko osiguranju >>>

Kada je pol nebitan?

Prednost koju su žene stekle manje agresivnom vožnjom gubi na svojoj snazi zbog neoprezne vožnje tinejdžerki. Sve veći broj saobraćajnih nesreća i udesa izazivaju tinejdžerke koje u toku vožnje koriste mobilne telefone, muzičke plejere.

Još malo na statistike i zanimljivih podataka na ovu temu pogledajte u sledećem infografiku:

infografik (1)

Izvor: cbsnews.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.