(foto:pinterest.com)
(foto:pinterest.com)

Da li ste znali da ljubav prema čitanju vaš mozak može zaštititi od Alchajmerove bolesti, smanjiti uticaj stresa na vaš organizam, osnažiti pozitivno mišljenje i ojačati prijateljske veze?

Evo kako čitanje utiče na naš duh i telo:

1. Čitanje poboljšava pamćenje

Bez obzira na to da li čitate zahtevnu literaturu ili uputstvo za upotrebu nekog kućnog aparata, delovi mozga koji su zaduženi za funkcije kao što su vid, jezik i učenje putem asocijacija povezuju se u jedinstvenu neuronsku mrežu koja je specifična za aktivnost čitanja, što donosi brojne blagodeti za mozak. Ova navika stimuliše naš mozak na mišljenje i pozitivno utiče na koncentraciju.

2. Čitanje može pomoći pri rekreaciji

Jedan od trendova savremenog vežbanja jeste vežbanje uz knjigu (na steperu, traci za trčanje, sobnom biciklu). Knjiga nam može okupirati pažnju dok vežbamo, i na taj način se možemo duže zadržati na spravi za vežbanje i svoj trening učiniti efikasnijim.

3. Čitanje podmlađuje mozak

Odrasli koji svoje slobodno vreme provode angažovani u kreativnim i intelektualno izazovnim aktivnostima (kao što je čitanje) imaju nižu stopu pada kognitivnih funkcija kasnije tokom života za oko 32%.

“Izazovi za mozak čine ga efikasnijim, tako što menjaju njegovu strukturu tako da može da funkcioniše pravilno uprkos neuropatologiji koja se povezuje sa godinama,” objašnjava Dr Robert S. Wilson, profesor neuropsihologije sa Raš univerzitetskog medicinskog centra.

4. Čitanje može ublažiti stres

Zanimanje omiljenom literaturom može smanjiti nivoe nezdravih hormona stresa poput kortizola, prenosi Weight Watchers.

5. Čitanje obogaćuje vokabular

Čak iako je većina nas davno izašla iz školskih klupa, danas je široko rasprostranjen stav da se proces obrazovanja može odvijati neprekidno kroz život. Tako i čitanje može proširiti fond reči kojim raspolažemo. Naučnici procenjuju da je oko 15% svih reči koje naučimo tokom života, naučeno putem čitanja, piše Scholastic.

6. Čitanje jača empatiju

Priče koje čitamo nude nam perspektive koje nam mogu promeniti život, smatraju istraživači sa Jork univerziteta. Postati umešan u živote likova povećava našu sposobnost razumevanja emocija drugih ljudi. Posmatranje sveta očima Olivera Twista, na primer, može nam učiniti bliskijim probleme sa kojima se sreću napuštena deca.

7. Čitanje može pomoći definisanju životnih ciljeva

Čitanje o nekome ko je prevazišao probleme i prepreke na putu ka svom cilju i nas same može podstaći da definišemo i dosegnemo svoje ciljeve, smatraju istraživači sa Ohio univerziteta. Ukoliko želite povišicu, lik iz knjige koji istu zahteva od svog šefa može nas podstaći da učinimo isto. Što se više identifikujemo sa likovima i njihovim iskustvima, to je veća verovatnoća da će nas oni podstaći na akciju.

8. Čitanje pomaže da se “povežemo” sa drugim ljudima

Kada se identifikujemo sa likovima u knjigama, možemo iskusiti osećaj povezanosti sa drugim ljudima, navode istraživači Univerziteta u Buffalu. Drugim rečima, čitanjem knjige Marley and me, možemo bolje razumeti ljude koji vole i gaje pse.

9. Čitanje popravlja raspoloženje

Priče sa srećnim krajem mogu nam popraviti raspoloženje, ali i pored toga, različite priče koje u knjigama pratimo mogu izazvati pozitivna osećanja i na druge, suptilnije načine. Na primer, ako glavni lik u knjizi ide na plažu, i mi se možemo prisetiti sopstvenog odlaska na plažu gde smo uživali.

10. Čitanje pomaže da uštedimo novac

U poređenju sa nekoliko odlazaka u bioskop, odlaskom u zabavni park ili nekoliko večera u restoranima – čitanje je mnogo jeftinije, a odnos uloženog novca i zadovoljstva koje knjigoljupci osećaju ide u prilog – čitanju! Tu je, naravno, i lokalna biblioteka, što znači da troškovi čitanja mogu biti zaista simbolični, a benefiti, očigledno, nemerljivi.

Izvor: kodex.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.