knjige

U današnjem digitalnom svetu gde knjižare nisu baš popularna mesta, lako je pomisliti kako čitanje knjiga ne vredi utrošenog vremena.

Kako ne biste upali u zamku ovakvog načina razmišljanja, pročitajte zašto je čitanje dobro za vaše mentalno i fizičko zdravlje:

Unapređuje inteligenciju

Čitanje pomaže u skoro svakoj oblasti pameti. Bićete mudri i „oštriji“ sa godinama. Šta god želeli da postignete u životu ne možete bez znanja koje ćete sticati mnogim pročitanim stranicama.

Umanjuje stres

Kada imate veoma stresan dan knjiga će vas lako odvesti negde daleko. Za takve situacije je najbolja beletristika. Čitajte fantastiku pre spavanja, iako često nećete moći da spustite knjigu, opustiće vas.

*** Ukoliko ste propustili: 10 razloga zbog kojih su žene koje čitaju idealni partneri

Smiruje

Čitanje će vas rasteretiti. Zanimljivo je kako knjiga može i nemirne ljude pune energije da umiri na jednom mestu, a da ih mendalno odvede veoma daleko u akcije drugih svetova.

Unapređuje analitičko razmišljanje

Studije su pokazale da čitanje povećava kritičko razmišljanje i analitičnost. Čitaoci poboljšavaju svoje opšte obrazovanje i, što je najbitnije, mogu brže uočiti određene obrasce.

*** Ukoliko ste propustili: 8 knjiga koje bi trebalo da pročita svaka inteligentna osoba

Širi vokabular

Povećaćete svoj rečnik kao i pravopis ali da li ste znali da čitanje povećava vokabular više nego razgovor i slušanje nastave? Rečnik u dečijim knjigama sofisticiraniji je od uobičaenog. To će vam pomoći da se bolje i tačnije izražavate kao i da vas drugi uvažavaju.

Poboljšava pamćenje

Unosićete više informacija i širićete svoj memorijski prostor. Takođe će vas neke specifične situacije u knjizi dočekati ponovo u životu pa ćete ih povezivati i dalje pamtiti.

Poboljšava veštinu pisanja

S obzirom da čitanje poboljšava vokabular i analitičnost očigledno je da će vam pomoći i ukoliko odlučite da se bavite pisanjem. Takođe će vam pomoći i u svakodnevnoj prepisci sa drugima naročito kada je veoma vežno da se dve strane dobro razumeju.

Može vam pomoći da upoznate sebe

Čitanjem upoznajemo više same sebe i pronalazimo stvari koje nam odgovaraju. Stoga nam to pomaže da shvatimo šta zaista želimo. Saživećete se sa likovima ili odlukama za koje do tada niste tako misliti. Otkrićete mnogo novih stvari o sebi.

Foto: vk.com
Izvor: lifedev.net
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.