Karijera i imidž: Odelo (ne) čini čoveka?

odelo
Odelo čini čoveka?

 

Abraham Rutchick sa svojim saradnicima, radeći socijalna istraživanja, došao je do zaključka da se ljudi drugačije osećaju u formalnoj odeći. Naime, ovakva odeća nas čini da se osećamo moćnije i da se drugačije ophodimo prema poslu, odnosno studiozno i apstraktno obrađujemo podatke. U nekim drugim studijama, isitanici su verovali da oni koji nose belo odelo su najčešće lekari i tada su postajali pažljiviji prema njima, za razliku od nekih drugih.

 

Michael Slepian, još jedan istraživač sa Kolumbija poslovne škole, istražujući sa svojim saradnicima je zaključio da kada neki moraju da nose odela, jer postoje neke specifične implikacije kada odeća pomaže na apstraktnoj obradi. Naime, on ukazuje na to da ukoliko na poslu dobijete neku žestoku kritiku kao povratnu informaciju i ako to povežete sa konkretnim stilom obrade, veća je verovatnoća da će negativno uticati na vaše samopouzdanje.

Urađeni su mnogi eksperimenti, a jedan od njih je bio vezan za to kako je neko obučen i kako će uraditi kognitivne testove koji utvrđuju stil prerade podataka. Prva dva studenta koji su učesnici eksperimenta je trebalo da se pojave bez ikakvih uputstava vezanih za odabir odeće i prema tome se ocenjivalo koliko su formalno obučeni i koliko u odnosu na to se razilkuju testovi. Studenti su generalno imali tendencije da se oblače ležerno, pa su im na sledećem testiranju skrenuli pažnju da se obuku formalnije, odnosno da ne dolaze u trenerci. Na kraju, ispostavilo se da kada su došli ozbiljnije obučeni da su pokazali na testovima bolje rezultate kada je u pitanju apstraktna obrada, pa se tako došlo do uzročno-posledične veze odela i apstraktne obrade podataka.

Bez obzira koliko često nosite formalno odeću, ukoliko je nosite u nekom trenutku, kontekst je drugačiji i ne odaje utisak intimne, udobne i društveno bliske atmosfere. Nije bitno da li odeću ozbiljnijeg tipa nosite svakodnevno ili samo u određenim trenucima, efekat je isti, odnosno drugačije se osećamo i percepiramo u tom trenutku, ističe  Slepian.

Kada ležerno oblačenje postane norma i standard na većem broju radnih mesta, simbolička snaga odela će se verovatno narušiti u narednim godinama. Međutim, Slepian to demantuje, tvrdeći da je potrebno mnogo vremena da se neka simbolika i konteksti promene.

Izvor: theatlantic.com

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.