(foto: pazoo.com)
(foto: pazoo.com)

One su mekane, pufnaste, dolaze u svim mogućim bojama i deluju kao idealno rešenje za što bolje rezultate na koži nakon tuširanja.

Svi ti slojevi mrežice koji ostaju vlažni nakon svakog tuširanja, predstavljaju idealno mesto za život i razvoj silnih bakterija i gljivica. Najmanji problemi koji se mogu javiti jesu estetske prirode – bubuljice i umrtvljena koža a nešto veći jeste taj što, ukoliko imate neku ranicu na koži, ona se vrlo lako može inficirati.

“Kada trljate kožu lufom, sve mrtve ćelije koje ste skinuli ostaju zarobljene u njoj. I onda kada takvu lufu ostavite nad vlažnom kadom, stvara se idealna sredina za stvaranje gljivica, buđi i razvoj bakterije odgovorne za konjuktivitis. I sve to za samo par sati”, smatra dermatolog Matthew Nite.

Ukoliko ste propustili: Zašto je važno tuširati se pre spavanja?

Umesto naizgled slatkih lufa, sledeći put se opredelite za sapun i mali peškir kojim ćete istrljati kožu i ukloniti mrtve ćelije, a peškir zatim baciti u mašinu za pranje veša.

Ako baš nikako ne možete da se tuširate bez lufe onda radije birajte one od prirodnih materijala. Nemojte misliti da su one sigurne što se bakterija tiče, ali kako su u pitanju prirodni materijali njihova količina će biti znatno manja nego u onim sintetičkim.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.