Kako razmnožiti bosiljak u kućnim uslovima

Foto: thespruce.com

Ukoliko dosad niste imali sreće sa gajenjem bosiljka, što iz semena što kupovne biljke iz supermarketa, možda će vam se ova ideja svideti.

Naime, bosiljak je veoma lako razmnožiti u kućnim uslovima, i to uz malo truda i samo malo više strpljenja.

Evo kako da razmožite bosiljak u kućnim uslovima:

  1. Izaberite stabljike od oko 10 cm i pomoću oštrog noža (ne makazama) isecite odmah ispod čvora lista – dela na stabljici gde niču novi listovi/stabljike.
  2. Skinite bilo koje listove sa 3-4 stabljike, a zatim stavite u čašu vode i ostavite na vrlo svetlom, ali ne previše vrućem mestu dok na stabljici ne počne da se formira korenje. Obavezno menjajte vodu svakih nekoliko dana.
  3. Jednom kada je korenje dugačko oko 5cm, posadite pojedinačne stabljike u saksije širine najmanje 10 cm, napunjene kompostom za saksije. Zalijte i stavite na sunčevo svetlo. Preporučuje se da biljka dobija najmanje šest sati jake, direktne sunčeve svetlosti svakog dana.

O bosiljku

Bosiljak važi za lekovitu, začinsku i “svetu” biljku. Nadzemni deo bosiljka koristi se najviše u kulinarstvu i fitoterapiji.

Bosiljak je bogat materijama koje deluju protivupalno, a poznato je da može pomoći kod bolesti bubrega kao i da pruža podršku organizmu kod problema sa varenjem i disajnim tegobama.

Koristi se i u pripremi marinada, salata, deserta, likera i koktela; bosiljak se dodaje jelima pred sam kraj spremanja. Deluje i kao konzervans jer čuva hranu od kvarenja.

Bosiljak u saksiji

Za gajenje u saksiji se preporučuje supstrat (zemljišna mešavina). Ovakvi supstrati se sastoje od dva dela sterlisane baštenske zemlje, jednog dela treseta i jednog dela peska (ili perlita).Radi boljeg napretka, mešavini dodati neko od đubriva koja u svom sastavu imaju fosfor, kalijum i kalcijum.

Osetljiv je na hladnoću, pa ga napolje treba iznositi tek od maja meseca, kada je dovoljno toplo.

 

Zalivanje bosiljka 

Koren bosiljka je plitak, stoga biljka zahteva relativno veliku količinu vlage. Najviše vlažnosti mu je potrebno u stadijumu klijanja, nicanja, izbijanja izdanaka i pupljenja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.