Kako prepoznati narcisoidnu osobu i prekinuti vezu sa njom?

Narcissism

Mnogi na pomen reči narisoidna osoba pomisle na ljude zaljubljene u sebe koje ne mogu da prestanu da pričaju o sebi, a to može biti i te kako iritantno. “Narcis je po definiciji neko ko ima uzvišeno mišljenje o sebi i malo ili nimalo saosećanja prema drugima”, kaže doktor Joseph Burgo, autor knjige  The Narcissist You Know. Drugi deo definicije, koji se odnosi na empatiju prema drugima, je ono što takve osobe čini nepodobnim ljubavnim partnerima. Jednostavno rečeno: “Oni su bezosećajni partneri u vezi”, kaže Burgo. Niko ne želi da se upušta u odnos sa ovakvom osobom, ali [tweetherder]evo kako prepoznati narcisoidne osobe i izbeći vezu sa njima[/tweetherder].

Korak 1: Kako prepoznati narcisoidnu osobu

Narcissism-2

Nedostatak interesovanja i briga samo za sebe su dve njihove glavne odlike, ali retko ko, bio narcis ili ne, otkriva svoje negativne osobine na prvom sastanku. “Iako se mnogi od njih čine privlačni i šarmantni kada ih prvi put upoznate i čak deluju i prilično zainteresovano, to zapravo rade da bi pridobili vašu pažnju i divljenje”, kaže doktor Burgo. Veoma je teško prepoznati da li je neko šarmantan jer mu se dopadate ili jer mu se dopada to što se on vama sviđa.

Znaci upozorenja: “Narcisoidne osobe skoro uvek sve ljude oko sebe posmatraju kako pobednike i kao gubitnike”, kaže Burgo. Zato bi trebalo da obratite pažnju na sledeće znakove togom razgovora sa takvim osobama: “Ako o nekim ljudima govore sa nipodaštavanjem ili uvredljivim tonom, to bi trebalo da vam bude dovoljan znak. Ako se hvale svojim dostignućima ili pričaju konstantno koliko novca zarađuju, bežite što dalje od njih”, savetuje doktor.

Na prvom sastanku bi trebalo već da imate priličan uvid o nečijim osobinama i naravno da niko nije savršen. Ali zapamtite zlatno pravilo: “Ako se osoba čini i previše dobro da bi bili istinita, verovatno nije”, dodaje Burgo.

Korak 2: Kako se zabavljati sa narcisoidnom osobom (ako se već usudite da se upustite u takvu vezu)

Narcissism-1

U početku vam se dopadne, ali posle nekoliko nedelja ili meseci počinjete da primećujete mala upozorenja koja vam otkrivaju pravu istinu. Nije sve izgubljeno, i prva stvar koju morate da uradite: “Ostanite oprezni – ne dozvolite da vas laskanjem i izazivanjem dobrih osećanja kod vas ta osoba zaslepi i naruši zrdav razum”, objašnjava Burgo. Sledeće što morate da uradite je da proučite njihove postupke i budete iskreni sa sobom o tome ko je on zapravo: “Narcisoidne osobe su često impulsivne – previše piju, troše previše novca, donose ishitrene odluke bez previše razmišljanja”, kaže doktor.

I na kraju, nemojte im doveka govoriti DA. Recite im kada pogreše i dobro sagledajte šta se dešava kada vam se mišljenja razilaze. “Narcisoidne osobe se veoma lako vređaju, i kad je njihov imidž pobednika ugrožen, obično su gnevni i ogorčeni te okrivljuju druge za svoje greške, ne bi li ih obezvredili”.

Korak 3: Kako prekinuti vezu sa narcisoidnom osobom

narcissism1

Ako ponašanje ovakve osobe pređe granicu, vreme je za okončanje veze: “Ako kritikujete narcisoidnu osobu, ona će se istog momenta okomiti na vas i narušiti vam samopouzdanje”, kaže Burgo. Ako učini da se osećate loše zbog sebe, ne poštuje vas i ne trudi se da se osećate voljeno i posebno, to je zato što je takvoj osobi stalo samo do jedne stvari: sebe. “Čim ovo primetite, bežite glavom bez obzira. Jer u suprotnom, što duže ostanete u vezi, duže ćete tražiti izgovore ili padati i dalje na laskanje”. Burgo o tome daje možda neugodn, ali efikasan savet:  “Ne zavaravajte sebe da ćete promeniti narcisa. Ako se prisećate početka veze i pitate se kako da povratite stari sjaj, znajte da od toga nema ništa. Zapitajte se zašto želite da osatnete u vezi. Kada neko ostaje u vezi mnogo duže nego što bi to trebalo, on ili ona imaju neke nezdrave i nesvesne razloge za neprekidanje veze”, kaže Burgo. Na raskid morate gledati kako na priliku za ozdravljenje. Ako vas takva osoba ne ceni i ne tretira onako kako zaslužujete, zauzmite se za sebe i oslobodite ih se da bi mogli da započnete vezu sa nekim ko će vas zaista poštovati.

Izvor: Glamour.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.