podočnjaci
Imate podočnjake? Postoji rešenje! (foto: tipsted.com)

Koliko puta vam se desilo ujutru da začuđeno stojite pred ogledalom i pitate se odakle vam toliki kolutovi ispod očiju? Pa se preispitujete i razmišljate o uzroku njihovog nastanka… Slaba je uteha činjenica da većina žena, kao i muškaraca, bije istu bitku kao i vi. To ipak nije razlog da se ne potrudite da ih uklonite.

Podočnjaci predstavljaju uglavnom estetski problem, međutim, pripazite: oni vam mogu biti i signal da nešto nije u redu sa vašim zdravstvenim stanjem.

Kako nastaju podočnjaci?

Na pojavu podočnjaka zaista utiču razni faktori, koji se nekad javljaju individualno, a nekad su udruženi. Svakako da je jedan od čestih faktora upravo nasledni. To znači da je velika verovatnoća da, ukoliko ih niste još dobili, a vaši roditelji ih imaju, možete očekivati da će se pojaviti i na vašem licu.

Međutim, nasledni faktor nije presudan: može biti, ali i ne mora.

Evo još nekoliko mogućih uzroka stvaranja podočnjaka:

 • veliki unos soli
 • prekomerno unošenje kafe i alkohola
 • neki poremećaj u organizmu
 • dehidratacija
 • nedovoljna količina sna

Kada je u pitanju poslednja stavka, treba ovo napomenuti: kao što je nedostatak sna uzrok stvaranja podočnjaka, tako je i preterano spavanje (više od 10 sati sna vam garantuje pojavu kolutova ispod očiju).

Spomenuli smo i poremećaje u organizmu: naime, podočnjaci su i znak da ste možda anemični (malokrvni). Ukoliko je ovo praćeno i glavoboljom, umorom i manjkom koncentracije, savetujemo vam da posetite lekara i proverite krvnu sliku. Ukoliko je u pitanju anemija, ona se uspešno leči unosom gvožđa kroz namirnice (crveno meso, cvekla) ili lekova, dakle, bez panike – izlečiva je. Vremenom, kako vam se stanje bude poboljšavalo, nestaće i podočnjaka.

Podočnjaci se mogu javiti i usled zastoja venske krvi i limfe, zbog smanjene cirkulacije okoloočnog područja.

Ne kaže se tek tako da su podočnjaci prvi signal koji nam organizam šalje kada postoji problem, zato vam savetujemo da budete oprezni i ne ignorišete moguće simptome nekog oboljenja.

podočnjaci-muškarac
(foto:normalbreathing.com)

Vrste podočnjaka

Podočnjaci mogu biti naduveni, modri, žuti itd. U zavisnosti od njihovih izgleda, možete saznati šta to zapravo nedostaje vašoj koži i organizmu. Evo nekoliko primera.

Ako su vam podočnjaci naduvani, moguće je da je to zbog neodgovarajuće nege.

Ako ih imate samo u određeno doba godine, bilo bi dobro da se testirate na alergije, jer postoji mogućnost da ste alergični na polen ili nešto drugo što uzrokuje i pojavu podočnjaka u tom periodu.

Podočnjaci anemičnih osoba su uglavnom tamni.

Podočnjaci bubrežnih bolesnika su otečeni.

Podočnjaci onih ljudi koji su skloni alkoholu su ljubičasti.

Podočnjaci kod dece

Ovo je pojava koja više nije tako retka i stoga bismo nekoliko redova posvetili razlozima pojave podočnjaka kod dece.

Uzroci nastanka podočnjaka kod mališana mogu biti zapušenost i alergijsko curenje nosa, previše trljanja očiju, visoka temperatura, umor i stres…
Takođe je i ovde prisutan nasledni faktor.

Još nešto može prouzrukovati pojavu podočnjaka: manjak solne kiseline u želucu, kao i nedostatak vitamina B12.

Uglavnom se sve ovo može uspešno rešiti, potrebno je samo da obratite pažnju na simptome i pronađete uzrok.

Kako lečiti podočnjake?

Načina je zaista mnogo. Ako ste otkrili uzrok njihovog nastanka, sve je lakše i samo trebate otpočeti borbu protiv ovih tamnih kolutova koji zadaju muke mnogim damama.

Možete koristiti kreme sa vitaminom C, zatim maske sa gelom, specijalne kreme koje sadrže hranljive materije potrebne koži… Takođe je važno da pijete dosta tečnosti, dva litra vode dnevno je ono što se preporučuje.
Sem toga se preporučuje i hrana bogata mineralima i vitaminima, izbegavanje alkohola i cigareta, zadimljenih prostorija…

Dobra je i masaža očiju jer stimuliše cirkulaciju.

Sem toga, mogu se upotrebljavati hladne obloge koje suzbijaju podočnjake.

U težim slučajevima, ako nije u pitanju zdravstveno stanje a podočnjaci su već dugo na vašem licu, možda je vreme da razmislite o nekom tretmanu: danas postoje i laserske metode koje pomažu protiv podočnjaka, ojačavaju cirkulaciju, zatežu kožu ispod očiju, pojačavaju razvoj novog kolagena itd.

A ukoliko su podočnjaci samo odraz vašeg stila života, stvari su jasne: morate promeniti navike. Kao što smo već naveli, izmenite režim ishrane, pijte više vode, nezaslađenih čajeva i prirodnih sokova (one gazirane izbegavajte), izbacite alkohol i cigarete iz vašeg života…

Jer, bez obzira što možda nije u vašem slučaju zdravstveni problem, ipak ostaje estetski: podočnjaci daju izgled umora, iscrpljenosti, starosti…

Kada već spominjemo starost, da li ste znali da se podočnjaci smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja?
Još jedan razlog više da pokušate da ih se rešite!

Recepti protiv podočnjaka

4.1.1
(foto: fashiony.ru)

Tretmani protiv podočnjaka umeju biti dosta skupi i zato vam mi predstavljamo 3 recepta koja možete spremiti kod kuće, a koji su odlični u borbi protiv “neželjenih plavih kolutova”.

 1. U šolju proključale vode stavite 2 kašike kamilice; posle pola sata procedite čaj, a kamilicu umotajte u gazu i ostavite da se ohladi u frižideru. Držati ispod oka 10 minuta.
  Ako nemate slučajno kamilicu kod kuće, i drugi biljni čajevi mogu odlično poslužiti ovoj svrsi, pogotovo menta (nana). Kada govorimo o ovoj biljci, podsetićemo vas koliko je ona zdrava i uspešna u rešavanju mnogih problema, što na koži, što organizma – pogledajte tekst koji smo ranije objavili o mnogostrukim delotvornostima menta.
 2. Za sledeći recept vam je potreban samo jedan svež krastavac: oljuštite ga i isecite na tanke kolutove. Držite na zatvorenim očima 15 minuta. Kada se koža prosuši, ako imate gel od aloje vere, premažite je.
 3. I evo šta treba da uradite da biste napravili poslednji recept: u čaši dobro promešajte kašiku kvasca i jogurta, dok ne nastane gusta smeša. Premažite područje ispod očiju. Prespavajte tako i ujutru se umijte hladnom vodom.

Da li šminka pomaže u borbi protiv podočnjaka?

Dali smo vam savete kako da izlečite podočnjake i u zavisnosti od uzroka zbog koga ste ih dobili, možda će biti potrebno izvesno vreme da to počne da deluje. A šta raditi do tad?

U ovakvim slučajevima šminka je odlično rešenje! Ona vam ne može izlečiti lice od podočnjaka, ali ih može savršeno prekriti. Danas postoje razne vrste korektora (tečni, u stiku…) koji će vam znatno olakšati problem. Lice vam neće izgledati umorno i bolesno.

Sem korektora, postoje još neki komadi šminke koji su uspešni u prekrivanju podočnjaka.
Da bismo vam olakšali pretragu, evo jednog teksta koji će vam otkriti odlične trikove kako ukloniti podočnjaci.

Šta da izbegavate ako imate podočnjake?

Na samom kraju naše priče, daćemo vam par saveta šta bi trebalo izbegavati ukoliko imate podočnjake:

 • izbegavajte trljanje očiju jer ono izaziva širenje krvnih sudova od čega nastaju podočnjaci;
 • nemojte preterano izlagati kožu suncu i
 • nikako ne ostavljajte šminku preko noći, već očistite lice pred spavanje.

Zapamtite, podočnjaci mogu biti estetski, ali i zdravstveni problem. Zato obratite pažnju kako izgledaju, koliko ih već dugo imate i pokušajte otkriti uzrok njihovog nastanka. Nakon toga ćete moći pravilno da postupite kada je izlečenje u pitanju.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.