Kako nas kozmetičke kuće varaju: Istine i mitovi o preparatima za lepotu

Hoćemo li bore ukloniti kremom za lice? (foto: Brightside.me)
Hoćemo li bore ukloniti kremom za lice? (foto: Brightside.me)

Reklame i blještava pakovanja ćesto su uzrok zašto se odlučimo za kupovinu nekog kozmetičog preparata ili komada šminke ali stručnjaci smatraju da ne treba verovati kompanijama koje prave ove proizvode, jer ono što oni trvde u reklamama je jednostavno – laž.

Kako bi vam dokazali, sastavili smo listu nekih od najzastupljenijih mitova u društvu o proizvodima za negu tela. Vredi podsetiti se njih nekoliko i uvideti da je u pitanju velika prevara.

Mit #1: Što je poznatiji bred, kvalitetniji je proizvod

Efektivnost kozmetičkih preparata određena je u potpunosti njihovim hemijskim sastavom. Tako ni brend, niti prodavanica u kojoj se prodaje, kao ni cena, nemaju nikakav uticaj na kvalitet i efekat.

Mit #2: Postoje delotvorna sredstva protuv starenja

Bilo da ste mladi ili stari, važno je utvrditi kakvu kožu imate i koristiti proizvode namenjene vašem tipu kože. Nažalost, krema za lice koja sprečava starenje ne postoji. Kada se krema protiv starenja reklamira, proizvođač zapravo prodaje nešto što održava fleksibilnost kože, sprečava pigmentaciju i smanjuje vidljivost bora.

Mit #3: Krema će vam pomoći da se rešite celulita

Da je ovo tačno, fotografije manekenki se ne bi obrađivale u fotošopu. Danas ne postoji naučni dokaz da je moguće rešiti se celulita uz pomoć kreme. Pravilna ishrana i vežbanje utiču na količinu masnoće koja se taloži ispod kože, ali nijedan kozmetički preparat ih se neće rešiti.

Postoji li boja koja ne oštećuje kosu? (foto: Brightside.me)
Postoji li boja koja ne oštećuje kosu? (foto: Brightside.me)

Mit #4: Sunčanje je bezbedno

Ovo se odnosi i na sunčanje na plaži i na dobijanje veštačke boje u solarijumu. Sunčanje nikada nije zdravo za vas. Ako baš želite preplanuo ten, odlučite se za prskalice koje nanose boju.

Mit #5: Organski proizvodi su bolji od običnih

Organski proizvodi samo su prevara marketinških kuća. Prisutnost organskih proizvoda u kozmetičkim preparatima nema nikavog uticaja na njihov efekat. Takozvani organski proizvodi mogu samo biti bezbedniji za korišćenje jer ne sadrže toliko hemikalija, ali to ne znači da su zbog toga superproizvodi. Takođe, ljudi koji ih proizvode vam nikada neće otkriti da se u njima, umesto hemikalija, koriste druge supstance koje produžavaju vek ogranskih materija.

Mit #6: Kreme pomažu kod uklanjanja malih bora

Ne postoji kozmetički preparat koji je sposoban da vas zauvek reši bora, strija ili podočnjaka. Nijedan od njih nije delotrvoran kao botoks ili drugi ozbiljni estetski zahvati. Nauka jednostavno nije toliko napredovala i još mnogo vremena će proći pre nego što uspemo da se nepravinostu na koži rešimo uz pomoć kreme.

Mit #7: Kremu za sunčanje treba nositi samo na plaži

Krema za sunčanje je jedan od najboljih načina da sprečite pojavu bora, nejednakosti boje na koži i gubljenje elastičnosti i kolagena. Nemojte se kreme za sunčanje odreći ni zimi ni u jesen. To može biti hidratantna krema sa zaštitnim faktorom, puder sa faktorom ili neki drugi preparat.

Mit #8: Šampon može sprečiti opadanje kose

Iako sve češće čujemo reklame koje nas navode da pomislimo da će nas kupovina nekog šampona rešiti problema sa opadanjem kose, to nije istina. Jedina fukncija šampona je da opere kosu. Nisu važni ni brend niti cena. Šampon sam po sebi može se naneti samo na kosu i na njoj ostati kratko vreme, tako da nema načina da se apsorbuje u organizam. Za bujniju kosu potrebno je kosistite posebne regenetarote i maske za kosu.

Mit #9: Postoje metode farbanja koje ne oštećuju kosu

Moderne boje za kosu uklanjaju prirodne pigmente vaše dlake i zamenjuju ih drugačijom bojom. Ova boja se na kosi može zadržati do tri meseca, dok ona slabija traje nedelju dana. Ali koja od njih manje oštećuje kosu? Ona koja ne uništava njen prirodni pigment, ali onda one nemaju nikakvog efekta. Tako da je odgovor jasan: sve farbe za kosu podjednako uništavaju kosu i jedino prirodna kana možda neće uzrokovati štetu na vašoj dlaci.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.