Kako farbanje kose utiče na žensku psihu?

(foto: Favim)
(foto: Favim)

Bilo da farbate svoju kosu kako bi ste prekrile sede vlasi ili kako biste u potpunosti promenile svoju prirodnu boju kose, složićete se da se sa sveže ofabranom kosom jednostavno osećate bolje.

Da li ste se ikada zapitale koji su sve psihološki efekti farbanja kose? Mi vam donosimo odgovore naučnika:

Stvara zavisnost

Psiholog Vivian Diller objasnila je da farbanje kose stvara zavisnost, na isti način na koji možete postati zavisni od svakodnevnih aktivnosti poput šopinga i fizičkih aktivnosti. Još jedan faktor koji utiče na stvaranje ove zavisnosti jeste – dosada!

Naravno, nema potrebe da paničite – najgore što može da se desi jeste da budete nezadovoljni novom bojom kose ili da je vremenom oštetite.

(foto: Favim)
(foto: Favim)

Pozitivno utiče na samopouzdanje

Naučnici sa Univerziteta Nottingham Trent sproveli su istraživanje u kom su učestvovale žene starosti od 25 do 66 godina, i došli su do zaključka da farbanje kose može poboljšati samopouzdanje žena.

Nakon farbanja kose, čak polovina ispitanica potvrdila je da se ne bi stidele pevaju ili plešu pred potpunim neznancima, kao i da ih je farbanje kose učinilo spremnijim da pomognu nekome, požale se ili da od nekoga zatraže uslugu, ali i unapređenje ili povišicu.

Žene sa sveže ofarbanom kosom pokazale su i veću spremnost da se suprotstave svojim partnerima, članovima porodice i prijateljima.

(foto: Favim)
(foto: Favim)

Osećamo se atraktivnije i privlačnije

Studija Univerziteta Nottingham Trent otkrila je i da, osim što povećava samopouzdanje, farbanje kose čini žene impulsivnijim, kreativnijim, atraktivnijim i privlačnijim ali i spremnijim da podnesu kritike. Polovina ispitanica potvrdilo je da se nakon farbanja kose osećaju spremnije da muškarca koji im se dopada pozovu na sastanak ili da iniciraju seks sa svojim partnerom.

Izvor: rebelcircus.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.