Kako da zaustavite noćne more

Noćne more remete san, mogu da imaju posledice na mentalno zdravlje čoveka, ali – možemo li da ih se otarasimo? Izgleda da možemo.

Brojni su razlozi zbog koji ružno sanjate. Neki od njih su zdravstveno stanje, ali i lekovi koje možda uzimate, poput antidepresiva. Noćne more mogu izazvati i lekovi za visoki pritisak, ali i traumatična iskustva iz prošlosti.

Tokom sna naše se telo obnavlja, osvežava i priprema za sledeći dan, ali naš um ostaje aktivan. On obrađuje informacije koje je prikupio tokom dana. Ako ste od onih koji često imaju noćne more, evo šta možete učiniti da ih zaustavite.

Pronađite pravi uzrok noćnih mora

Posavetujte se sa stručnjacima i pronađite uzrok noćnih mora. Ako su one rezultat apneje, poremećaja sna, anskioznosti ili depresije, popričajte s lekarom i prestanite ružno da sanjate.

Smanjite stres

Stres je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Od toga da nas čini anksioznim do ozbiljnih uticaja na zdravlje, a može biti odgovoran i za noćne more. Vežbajte, meditirajte i ugađajte sebi aktivnostima koje će vam pomoći da ostanete opušteni.

Redovno spavajte

Noćne more mogu biti rezultat isprekidanog i neredovnog sna. Kako biste ih sprečili, trudite se redovito spavati. Od spavaće sobe napravite svoju opuštajuću oazu. Održavajte je urednom i čistom i neka ne bude ni pretoplo ni prehladno.

Plavo svetlo

Plavo svetlo koje emituju brojni uređaji moglo bi da utiče na vaš san. Izbegavajte korišćenje telefona i ostalih električnih uređaja u vreme spavanja.

Terapija

Postoje kognitivne terapije uz pomoć kojih ćete smanjiti noćne more. Dok ste budni zamišljajte kako lepo i mirno spavate. Ako imate noćne more kako padate, zamišljajte da se otvara padobran i spasava vas, savetuju stručnjaci.

Razgovarajte s nekim

Poverite se nekom kome verujete i ko bi mogao da vam pomogne da se osećate bolje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.