Kako da sami napravite bademovo mleko

pravljenje bademovog mleka
Ukusna i zdrava alternativa mleku životinjskog porekla (foto: Asha Pagdiwalla/ Flickr.com)

Kako ističu mnogi nutricionisti, bademovo mleko jedno je od najzdravijih na svetu i predstavlja odličnu zdravu alternativu za mleko životinjskog porekla. Konzumiranje badema obično se preporučuje u slučajevima konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije, kao i šećerne bolesti.

Oni su izvor vitamina E (koji je ključan za zdravlje srca), kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma i vitamina B6 (koji je zadužen za pravilno funkcionisanje imunog sistema). Bademi sadrže cink, selen, bakar, nijacin, omega 3 i omega 6 masti, a u odnosu na ostale orašaste plodove, spadaju u kategoriju najhranljivijih. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.

Samo 15 grama badema zadovoljava čak 50 odsto naših dnevnih potreba za svim navedenim vitaminima, pa zbog toga dobijaju status superhrane, a njihovo unošenje u organizam dovodi do jačanja imuniteta i štiti od mnogih bolesti. Upravo zbog toga nutricionisti predlažu bademovo mleko kao savršenu zamenu za kravlje. Ono se lako pravi i u frižideru može da se čuva od tri do pet dana.

Evo kako brzo i lako možete napraviti sami, i to koristeći samo dva sastojka!

Recept za bademovo mleko

Sastojci:

  • 1 šolja sirovih badema (neslanih, nepečenih)
  • 1 l vode

Priprema:

  1. Potopite bademe u vodu i otavite ih da odstoje preko noći.
  2. Ubacite ih u multipraktik, sipajte vodu i miksajte dok ne dobijete mlečno belu tečnost
  3. Dobijenu tečnost procedite, koristeći gazu.

Ukoliko želite, bademovo mleko možete zasladiti medom ili ekstraktom stevije.

Izvor: Alternativa-za-vas.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.