putovanje
Povratak kući može biti ispunjen lošim osećanjima (foto: Moyan Brenn/Flickr.com)

Po povratku kući, nakon što ste proveli nekoliko nedelja ili pak više godina u inostranstvu otvara mnogo razloga za slavlje. Imate drugačiji smisao za humor, pokupili ste razne nove “cake” i promenili ste se. Možete jesti hranu iz dve ili više različitih kultura, odjednom vam nisu strani slatko-kiseli ukusi i puter od kikirikija.

Međutim, povratak kući može biti vrlo nezgodan i može delovati frustrirajuće na vas, jer treba vremena vratiti se na staro, na staru kulturu i jednostavno usporiti i često se vratiti korak unazad (barem tako deluje). Drugim rečima, u pitanju je kulturni šok – evo kako ga najlakše prevazići.

1. Problem: propustili ste mnogo toga Po povratku iz inostranstva, ako ste duže boravili tamo, čini se da se sve promenilo i kao da ste propustili nešto. Zapravo vaši prijatelji su živeli uporedo sa vašim novim životom i dešavale su im se, takođe neke druge stvari, a vi niste bili tu. Iz tog razloga se osećate kao da ne pripadate tu i kao da svi oni više govore o tome šta se sve na domaćem terenu dešavalo, kao da nisu zainteresovani za vaše doživljaje.  

Rešenje: pričajte sa ljudima 1 na 1 – najbolje bi bilo da pričate sa ljudima do kojih vam je stalo tako što ćete ih videti u realnom vremenu, umesto što ćete prvo gledati po Fejsbuku na koja su mesta izlazili i slično. Čak, ne bi bilo loše i da organizujete večeru na kojoj ćete pričati o svom putovanju uz nova jela iz tih krajeva, fotografije i suvenire. Svakako je bolje da osete drugu kulturu umesto što će samo slušati o njoj.

2. Problem: propustili ste neke promene  niste u toku sa novim dešavanjima i trendovima, dok ste bili “tamo” pojavili su se novi filmovi, žargonski izrazi, poznata mesta gde se pije kafa. Osećate ponovo kao da ne znate da se ponašate u “starom-novom” društvu.  

Rešenje: ubrzajte – Dakle, potpuno ste izgubili korak sa trenutnim aktuelnostima koje su to postale dok niste bili tu. Nikakav problem, pozovite prijatelje, okupite se i gledajte sve filmove koje ste propustili i zabavite se kao što priliči. Dodatno se angažujte i pretražite društvene mreže kako bi bili u toku i sa drugim aktuelnostima.

3. Problem: stalno se prisećate mesta u kome ste boravili – možda zvuči razmaženo, ali nekada odvajanje od mesta gde ste živeli može imati sličnosti i podsećati na stanje posle burnog raskida. Stalno se prisećate onoga što ste tamo voleli, nedostaje vam vino, ulice, mesta koja ste često obilazili, pa čak i komšija kojeg nikada niste podnosili.

Rešenje: nađite izlaz iz nostalgije – kao kada posle raskida merite dobre i loše strane, pa na kraju shvatite da ste uradili ispravnu stvar, isti princip važi i za izlazak iz krize vezan za promenu mesta boravka i prilagođavanje na novi način života u drugoj sredini. To je apsolutno prirodno i psihološki opravdano stanje, te vam je jasno da niste jedini, povežite se sa ljudima koji prolaze kroz slično osećanje i nađite hobi, bilo šta što će vas okupirati i učini vam život interesantnijim, pa makar i na drugom kraju planete.

4. Problem: previše opcija – dok ste bili na putu stekli ste određena iskustva i sada kada sledi povratak u domovinu i konačno povratak na stari ritam života što iziskuje neka druga osećanja, najčešće će ljudi to okarakterisati kao poražavajuće i dosadno. Odjednom vam je teško da odlučite bilo šta i ne snalazite se tako dobro i nemate samopouzdanja kao kada ste bili u drugoj zemlji.

Rešenje: kanališite svoju putničku stranu ličnosti – Dok život kod kuće može da izgleda manje uzbudljivo, možda je to zato što mu prilazite sa manje hrabrosti nego što je slučaj bio dok ste bili na putu . Razmislite o integrisanju vaše ličnosti sa putovanja u vaš svakodnevni život . Suočite se sa problemima i kada stvari krenu naopako , vi nemojte biti frustrirani i preokupirani besmislenim odlukama. Na kraju shvatite, da život na putu i život kući su jedan isti život: u pitanju je mešavina iskustava i doživaljaja.

izvor: huffingtonpost.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.