Kako da odlučim koju karijeru da odaberem?

Foto: Unsplash

Ključna stvar je da prvo napravimo razliku između karijere i posla. Koristeći strateški pristup karijeri, a ne pristup koji je orijentisan direktno poslu i plati, mnogo je verovatnije da ćete doneti odluke koje će vas dugoročno učiniti srećnijima.

Daćete prioritet dugoročnim ciljevima (kako profesionalnim tako i ličnim) i zadovoljstvu poslom u odnosu na kratkoročne dobitke, na primer, neznatno veće plate.

Kako biste utvrdili kojim putem da krenete, pogledajte ova 4 koraka koja su se dokazala korisnim:

  1. Za šta ste SPREMNI? Drugim rečima: koje napore ste spremni (danas) da uložite kako biste ostvarili svoju dugoročnu ambiciju (sutra). Na primer, da li ste spremni da radite do 60–70 sati nedeljno tokom dve uzastopne godine. Imate li energije za to? Ako ne, započinjanje menadžerskog konsaltinga ili karijere u investicionom bankarstvu možda nije najbolje za vas.
  2. Šta ŽELITE da radite? Drugim rečima: koji su vaši interesi? Na primer, ako ste potpuno ekstrovertna osoba koja voli da radi u timovima, udaljeni posao (remote job) možda neće biti najbolji za vas i vašu energiju. U suštini, ako ne dobijate energiju iz posla, nećete uspeti da date sve od sebe i utičete na druge i na razvoj posla.
  3. Za šta ste sposobni? Da li imate urođene sposobnosti koje su neophodne za razvoj karijere u željenom pravcu?
  4. Kako se vaša ličnost uklapa u tu karijeru? Na primer, karijera koja zahteva puno discipline i strogosti u planiranju možda neće biti najbolja za vas ako ste kampanjac.

Zapamtite, potpuno je moguće promeniti karijeru u bilo koje doba svog života. Mnogi lični i uopšteni uslovi utiču na tu odluku, ali ne bojte se istražiti ovu mogućnost ako vam deluje ispravno i poželjno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.