Ljubomora je posledica nesigurnosti i sumnje, stoga je teško poverovati kako postoje situacije u kojima je potpuno opravdana. Da li je zaista sva ljubomora u vezi neoprostiva i pogubna za poverenje između partnera?

Naučnici su došli do zaključka da malo ljubomore nije na odmet u većini veza. Zapravo, posmatra se kao znak da je partneru stalo do vas. Ljubomorno ponašanje koje ne prevazilazi granicu razuma može da doprinese stabilnosti veze. Međutim, ljubomora predstavlja složenu emociju koju nije lako kontrolisati i koja lako može da pređe u opasno ponašanje.

U kojim situacijama je ljubomora opravdana?

Kada neko počne da flertuje sa vašim partnerom, uz pretpostavku, da vaš partner ne uzvraća isto merom, jer je to sasvim drugi problem. Takvo ponašanje vašem partneru može da imponuje, jer mu daje do znanja da je i dalje privlačan. Međutim, ako se neko uporno nabacuje vašoj boljoj polovini, osećaj ljubomore nije neopravdan i ne treba da sedite prekrštenih ruku. Jasno stavite do znanja toj osobi da ste u srećnoj vezi i da je njeno prisustvo nepotrebno.

I obrnuto, ako neko počne da flertuje sa vama, a vi ste zadovoljni sadašnjim partnerom, dozvolite mu da pokaže malo ljubomore. To će ih podsetiti da ste  još uvek sposobni da privučete tuđu pažnju, što može da prija i vašem i njegovom egu.

Dakle, ljubomora u opisanim situacijama je opravdana, čak i poželjna. Sve dok je u prihvatljivim granicama, nemate zašto da brinete.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.