Kad hormoni “podivljaju”: 7 simptoma hormonalnog disbalansa

Šta sve dovodi do pormene raspoloženja i hormonalnog disbalansa? (foto: iceriks.com)
Šta sve dovodi do promene raspoloženja i hormonalnog disbalansa? (foto: iceriks.com)

Patite od čestih promena raspoloženja i čini vam se da ste konstantno pod stresom?

Sve to mogu biti simptomi hormonalnog disbalansa. Bilo da ste muškog ili ženskog pola, estrogen, testosteron, kortizol, insulin, serotonin, hormoni štitne žlezde i drugi za koje nikada niste čuli struje kroz vaše telo u svakom trenutku. Sve dok oni deluju u skladu, naš organizam funkcioniše kako treba.

Iako se kod žena češće javlja pojava da su pod uticajem hormona, i muškarci mogu iskusiti promene u izgledu i ponašanju. Žene prolaze kroz menopauzu, muškarci kroz andropauzu i svi doživljavamo hormonalni disbalans kako starimo. A evo 7 znakova kako ga najlakše prepoznati.

1. Problemi sa spavanjem

Ako spavate manje nego ranije, to je možda zbog manjka testosterona kod muškaraca i manjka estrogena kod žena. Ovaj slučaj hormonalnog poremećaja je najčešći kod osoba preko 50 godina, a kao rešenje se predlaže krema sa progestronima za žene i prirodni dodaci za povećanje broja hormona kod muškaraca.

2. Promene u libidu

Smanjena želja za seksom je najčešće povezana sa nivoom hormona i kod muškaraca i kod žena. Ali dobra vest za žene je da su istraživanja potvrdila da orgazam povećava nivo estrogena u telu, dok muškraci nivo testrosterona mogu povećati vežbanjem. Žene s vremena na vreme mogu osetiti bol u grudima ili promene u menstrualnom ciklusu. Ovi simptomi su takođe povezani sa novoom hormona u telu.

3. Problemi sa pamćenjem

Glani krivac za probleme sa memorijom je nizak nivo estrogena. Hronični stres može takođe dovesti do toga da nadbubrežna žlezda ne može da proizvede dovoljno kortizola. Ovaj stresom izazvani hormon je dobar za nas u manjim količinama, ali kasnije može iscrpeti žlezde.

4. Problemi sa varenjem

Sindrom razdražljivih creva je posledica niskog nivoa serotonina. A žene ovaj simptom najčešće primete pred kraj menstruacije. Ovaj poremećaj sa varenjem može se javiti i zbog niskog nivoa kortizola. Nivo ovog hormona ujutru je visok kako bi nam pomogao da se probudimo, a smanjenje nivoa je posledica istrošenosti žlezda.

5. Promene u apetitu

Promena u spavanju takođe utiče i na naš apaetit. Ako spavate manje nego obično, nivo hormona grelina je viša. Ovaj hormon čini da brže ogladnimo, dok oksimodulin i leptin suzbijaju glad. Istraživanje je pokazalo da ako ste hronično umorni, podložniji ste gojenju.

6. Promene raspoloženja

Ako ste u poslednje vreme na emotivnoj klackalici, to je možda rezultat hormonalnog disbalansa koji vodi menopauzi. Smanjenje estrogena izaziva promene raspoloženja, dok anksioznost nastaje zbog smanjenja nivoa progesterona i depesija je rezultat nižeg nivoa estrogena.

7. Promene u težini

Niži nivo progesterona i višak estrogena  dovode do gojaznosti kod žena, dok se kod muškaraca debljanje javlja kao posledica viška estrogena. A gubitak kilograma posledica je nižeg nivoa testosterona.

Balansiranje hormona u organizmu zahteva pravilnu ishranu, ali ponekad i stručnu pomoć lekara. Takođe, i neke biljke su dobar lek, a najpoznatije iz kineske medicine za sprečavanje promena nastalih hormonalnim poremećajem su Epimedium Sulpureum (biskupska kapica) i drugi čajevi od biljaka iz porodica Berberidaceae.

Izvor: Powerofpositivity.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.