Jednostavnije nego što zvuči: 10 minuta meditacije dnevno će vas preporoditi

meditacija
Svi možemo da izdvojimo 10 minuta dnevno (foto: Nickolai Kashirin/Flickr.com)

Svi smo čuli za meditaciju, ali kao i sve što nam je možda strano imamo blagi otpor prema tome i pronalazimo izgovor zbog čega ne bismo primenjivali tu metodu. Zapravo, veoma je jednostavno, a koliko je korisno osetićete i sami.

Sve što vam je potrebno je udobna stolica i 10 minuta vašeg vremena dnevno.

“Povezati se sa svojim umom znači naučiti kako da budeš potpuno svestan momenat u kom se nalaziš, da oslušneš svoje telo i kako se ono zapravo oseća, kao i da se u potpunosti usredsrediš na osećanja i misli”, poručio je Andy Puddicombe koji je posvetio godine proučavanju ove oblasti. “To će vas rasteretiti, sniziti stres i anksioznost na najniži nivo i, ono što je najvažnije, doneti vam mir.”

Pošto, ipak, živimo u 21. veku, dobu u kome je sve ubrzano, a bombardovani smo raznoraznim informacijama sa svih strana, pitate se – ko bi još izdvojio vreme za meditaciju. Upravo zbog toga je i osmišljen ovaj desetominutni program koji će promeniti vaš život nabolje, provereno ćete bolje spavati, a probleme koje imate sa partnerom, prijateljima ili na poslu ćete rešavati bez mnogo stresa.

Potrebno je da pronađete prostor koji je miran i tih. To, naravno, podrazumeva da treba da isključite vaš mobilni telefon, muziku, TV ili bilo šta što bi omelo vašu pažnju. To je samo 10 minuta. [tweetherder]Sigurno neće propasti ceo svet ako neko ne uspe da vas kontaktira u baš tih 10 minuta.[/tweetherder]

  1. U tišini svoje sobe (ili prostora koji smatrate odgovarajućim) sedite na stolicu, ispravljenih leđa. Nipošto nemojte prekrštati noge ili ruke kako bi vam telo u potpunosti bilo opušteno. Kako biste stekli osećaj o protoku vremena pogledajte na sat kako biste odredili period od 10 minuta ili uključite štopericu na telefonu. U drugom slučaju se diskonektujte sa interneta i isključite sve zvuke na telefonu, pa čak i vibraciju koja bi mogla da ometa vaš mir.
  2. Udahnite 5 puta duboko na nos i polako izdahnite na usta. Prilikom poslednjeg izdaha sklopite oči i fokusirajte se na svoje telo, kao i na stopala kojima dodirujete tlo. I dalje ne otvarajući oči zapitajte se koji deo tela vam je najopušteniji, a koji vam stvara tegobe.
  3. Ponovo se usredsredite na svoje disanje, ali i ovoga puta brojte. Nakon 10. ponavljanja (sa udahom na nos, a izdahom na usta) razmislite o ritmu disanja: da li su vam udasi i izdasi brzi ili kratki, da li su duboki ili kratkog daha.
  4. Nakon nekoliko ponavljanja ove vežbe prestanite da se fokusirate isključivo na disanje i pokušajte da ne mislite ni o čemu dvadesetak sekundi. Potom se ponovo usredsredite na svoje telo i polako otvorite oči.

Neka ovo postane vaša dnevna rutina. Pokušajte da u narednih 30 dana izdvojite 10 minuta dnevno za ovu mini-meditaciju. Verujte da ćete kroz par dana mnogo drugačije gledati na stvari i na svet oko sebe.

U celoj frci oko poslova, rokova, ispita, ljubavnih ili drugih problema, često zaboravimo na sebe. A dovoljno je izdvojiti samo 10 minuta kako bi sve krenulo nabolje. Ne zaboravite nikad na sebe. Uostalom, to je ono što vam uvek preostaje.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.