1milijarda_ustaje_infografika (1)
Kliknite na infografik za uvećanje

1 milijarda ustaje (One Billion Rising)  je najveća akcija protiv nasilja nad ženama u istoriji.  Kampanja je lansirana na Dan zaljubljenih 2012., kao poziv na akciju usled poražavajuće statistike da će svaka treća žena na planeti biti pretučena ili silovana u toku života. Sa svetskom populacijom od 7 milijardi, grubom računicom dolazimo da je to preko milijardu žena i devojaka.

Kampanju je pokrenuo V-day, globalni pokret koji za cilj ima upravo prekidanje nasilja nad ženama, u susret obeležavanju petnaestogodišnjice postojanja.

14. februara 2013. godine, jedna milijarda ljudi u 207 zemalja je ustala, protestvovala i plesala zahtevajući da se zaustavi nasilje nad ženama i devojkama. 14. februara 2014., Milijarda je ustala za pravdu, fokusirajući se na traženje pravde za sve žene koje su doživele nasilje. 2014. je kampanja organizovana u 200 zemalja, u kojima su muškarci i žene osvajali prostor ispred sudova, policijskih stanica, zgrada vlade, škola, na trgovima, radnim mestima itd, odnosno na svim mestima gde bi žene trebale da se osećaju bezbedno, ali to često nije slučaj.

1

Ove godine se nastavlja kampanja i zahteva REVOLUCIJA. Slogan je Milijarda ustaje za revoluciju, podvlačeći da su nam potrebne radikalne promene u pristupu problemu, promene u svesti, hrabrije, odlučnije i kreativnije akcije koje mogu obezbediti smanjenje odnosno prestanak nasilja nad ženama.

Zaštitni znak kampanje je dinamična koreografija svih učesnika i učesnica protesta uz pesmu “Pokidaj lance – Break  The Chain”.”

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.