Izborite se sa agresivnim i kontrolišućim osobama

Vreme je da prestane da vas boli glava zbog drugih! (Foto: Stefan Neuweger/Flickr.com)
Vreme je da prestane da vas boli glava zbog drugih! (Foto: Stefan Neuweger/Flickr.com)

Većina nas naiđe na agresivne ili kontrolišuće ličnosti u nekom trenutku svog života.

Oni nas “vrebaju” svuda – u komšiluku, na poslu, čak i u sopstvenom domu. Ovakve ljude prepoznajemo po nadmenosti, neprijateljskom stavu, sklonosti ka naređivanju i sukobima, kao i omalovažavanju drugih.

Međutim, pribranim pristupom i inteligentnom komunikacijom, možete pretvoriti agresivnost u spremnost na saradnju i snishodljivost u poštovanje.

7 taktika za uspešno izlaženje na kraj sa agresivnim i kontrolišućim osobama

1. Budite hladnokrvni i pribrani

Jedna od najčešćih karakteristika agresivnih i kontrolišućih osoba je to što vas namerno nerviraju kako bi upravljale vama i držale vas pod svojom kontrolom. Čineći to, ove osobe su u prednosti u odnosu na vas i sa lakoćom mogu iskorišćavati vaše slabosti.

Prvo pravilo suprotstavljanja ovakvoj osobi je da ostanete hladnokrvni. Što manje reagujete na provokacije, bolje ćete moći da prosuđujete i da se nosite sa izazovom.

Kada vas neko uznemiri ili izazove, pre nego što kažete ili uradite nešto zbog čega ćete se kasnije pokajati, duboko udahnite i polako izbrojte do 10. Vrlo često će se destiti da dok izbrojite do deset uspete da povratite smirenost. Ukoliko ste i nakon brojanja do deset uznemireni, najbolje je da prošetate, a problemu se vratite tek kada se smirite.

Ako je neophodno, iskoristite fraze kao što su “Odmah se vraćam” ili “Pusti me da razmislim o tome” kako biste kupili vreme. Održavanjem samokontrole dobijate više snage za upravljanje kritičnim situacijama.

2. Držite se na distanci

Nisu sve agresivne i kontrolišuće osobe vredne vaše pažnje. Vreme je dragoceno, kao i vaša sreća i blagostanje. Ukoliko situacija u kojoj ste se našli nije od velike važnosti, nemojte trošiti živce pokušavajući da se izborite sa osobom kojoj je negativnost životni princip.

Bilo da se nosite sa gnevnim vozačem, dosadnim rođakom ili nadmenim šefom, držite se na distanci i izbegavajte kontakt sve dok je to moguće.

Postoje trenuci kada osećate kao da ste zaglavljeni sa veoma “teškom” osobom, a “izlaz” je nemoguć. U ovakvim situacijama držite svoje opcije otovorenim.

Posavetujte se sa bliskim osobama i kolegama o ostalim načinima delovanja, gde će vaša dobrobit biti prioritet. Nismo zaglavljeni sve dok ne zatvorimo oči za druge opcije, zato ih držite otvorenim.

3. Ništa ne shvatajte lično i budite proaktivni

Svest o prirodi agresivnih i kontrolišućih osoba može nam pomoći da depersonalizujemo situaciju i postanemo proaktivni.

Jedan od efikasnih načina depersonalizacije je da stavite sebe na mesto druge osobe, makar na trenutak. Zamislite da ste osoba sa kojom imate problem i započnite drugu rečenicu sa opravdanjem “Sigurno nije lako…”

“Moj prijatelj je tako agresivan. Sigurno nije lako doći iz sredine gde su svi bili primorani da se takmiče…”

“Moj šef je nepodnošljiv. Sigurno nije lako nositi se sa visokim očekivanjima nadređenih…”

“Moj partner je sklon kontrolisanju. Sigurno nije lako odrastati u porodici gde vam je rečeno kako da mislite i da se ponašate…”

Ok, činjenica je da empatične izjave ne opravdavaju neprihvatljivo ponašanje. Njihov cilj je da podsetite sebe da je uzrok svakog ljudskog ponašanja neki problem.

Sve dok smo razumni i pažljivi, neprihvatljiva ponašanja drugih reći će nam mnogo više o njima nego što su oni spremni da kažu naglas.

Smanjujući personalizaciju, usmerićemo svoju energiju na rešavanje problema.

4. Upoznajte osnovna ljudska prava

Najvažnije što je potrebno imati na umu kada se nosite sa nezgodnim osobama jesu poznavanje ljudskih prava kao i prepoznavanje situacija u kojima su ona prekršena ili ugrožena. Sve dok ne povređujete druge, imate pravo da se borite za sebe i svoja prava.

Neka od osnovnih ljudskih prava su:

  1. Pravo na poštovanje.
  2. Pravo na izražavanje spostvenih osećanja, mišljenja i želja.
  3. Pravo da postavljate svoje prioritete.
  4. Pravo da kažete NE bez osećaja krivice.
  5. Pravo da dobijete ono što ste platili.
  6. Pravo da imate mišljenje koje se razlikuje od mišljenja drugih.
  7. Pravo da zaštitite sebe od fizičkih, mentalnih ili emocionalnih pretnji.
  8. Pravo da sami kreirate svoj zdrav i srećan život.

Naravno, svet je pun ljudi koji ne poštuju ova prava. Agresivne i kontrolišuće osobe žele da vas liše vaših prava kako bi mogle da vas kontrolišu i iskorišćavaju.

Međutim, vi imate moć i moralni autoritet da odlučite da ste vi “šef” vašeg života. Zapamtite ova prava i potrudite se da vas održe jakim u toku komunikacije sa teškim osobama.

5. Stavite akcenat na njih

Zajednički obrazac agresivnim i kontrolišućim osobama je taj što vole da svu pažnju umere na vas i učine da vam bude neprijatno. Oni su vešti u isticanju svega što “nije u redu sa vama”. Pažnja je uvek usmerena na ono što je pogrešno umesto na rešavanje problema.

Ovakav način komunikacije često ima samo jedan cilj – da vas potčini i izmanipuliše.

Ako reagujete defanzivno upadate u zamku da svi pogledi budu uprti u vas, pružajući napadaču više moći, dok ona ili on prolaze nekažnjeno.

Najjednostavniji način da promenite situaciju, jeste da “vratite loptu” toj osobi, postavljanjem pitanja kao što su:

Agresor: “Vaša ideja nije ni blizu onoga što je meni potrebno.”

Odgovor: “Da li ste sigurni da ste dali jasno uputstvo za ono što želite da uradim?”

Agresor: “Vi ste glupi!”

Odgovor: “Ako nastavite da se prema meni ophodite sa nepoštovanjem, neću više razgovarati sa vama. Da li je to ono što želite?”

Neka vaša pitanja budu konstruktivna i istraživačka. Vraćajući loptu drugoj osobi neutralisaćete preterani uticaj koji on ili ona imaju na vas.

6. Pokažite svoju pribranost prikladnim humorom

Humor je snažno oružje u komunikaciji. Pre mnogo godina, poznavao sam kolegu koji je bio vrlo neprijatan i uobražen. Jednog dana koleginica mu se obratila sa: “Ćao, kako si?” Pošto je uobraženi kolega u potpunosti ignorisao njen pozdrav, koleginica se dobroćudno nasmešila i našalila: “Toliko dobro, a?” Ovim je probila led i njih dvoje su započeli razgovor. Genijalno.

Kada se prikladno koristi, humor može razoružati “teške” osobe i pokazati vašu pribranost.

7. Istaknite prioritete kako biste ih primorali na saradnju

Kada su agresivne i kontrolišuće osobe uporne u narušavanju vaših granica i ne prihvataju NE kao odgovor – jasno postavite prioritete. Sposobnost da prepoznate i utvrdite šta je od značaja jedna je od najvažnijih sposobnosti koje možete iskoristiti da zaustavite “tešku” osobu. Uspešno postavljeni prioriteti zaustavljaju napade teške osobe i primoravaju je da svoju agresivnost pretvori u poštovanje.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.