Istraživanje: Da li našminkane žene privlače muškarce?

Da li nas šminka ulepšava ili pravi drugu osobu od nas? (Foto: Luci Correia/Flickr.com)
Da li nas šminka ulepšava ili pravi drugu osobu od nas? (Foto: Luci Correia/Flickr.com)

Većina žena ne želi da izađe iz kuće bez imalo šminke, a kada su u pitanju izlasci i posebne prilike tu često zatražimo i pomoć profesionalnih šminkera. Često se desi da ne ličimo na sebe zbog velike količine šminke na našim licima.

U želji da izgledamo što lepše i privlačnije suprotnom polu, ali i zbog konkurenata istog pola kupujemo kozmetiku, šminku i prikrivamo mane i nesavršenosti u želji da izgledamo što lepše.

Međutim, u tome može ležati kobna greška. Zašto?

U novoj studiji objavljenoj u The Quarterly Journal of Experimental Psychology ispostavilo se da i muškarci i žene smatraju da su žene privlačnije kada imaju manje šminke.

Naime, odabrano je 44 modela koji će biti našminkani sa širokim spektrom šminke, a pored toga šminkane su kao da se spremaju za izlazak (večernja šminka je, kao što znamo, jaka i teška). Modeli su fotografisani pre i posle nanošenja šminke.

Potom je napravljena 21 fotografija svakog modela sa različitom količinom i jačinom šminke i tako su predstavljeni posmatračima (njih 44oro – 22 muškarca i 22 žene).

Zadatak posmatrača je bio da polako prelaze fotografije i da na kraju izaberu verzije koje su po mišljenju muškaraca i žena najatraktivnije od ponuđenih.

Ispostavilo se da žene vole kada ima više šminke nego muškarci (ali ne odstupaju mnogo od mišljenja suprotnog pola). Međutim, glavna činjenica se vezuje za to da su modeli imali 30% više šminke od one količine za koju je svaki ispitanik mislio da je sinonim za atraktivnost.

Takođe, i drugi učesnici istraživanja su mislili da će se drugi odlučiti za modele sa više šminke, ali rezultat je bio suprotan (u velikoj meri su se svi složili).

Po svemu sudeći, velike su šanse da stavljate više šminke nego što je potrebno u želji i težnji da budete što lepši i privlačniji (ili bar više nego što su ispitanici smatrali da je atraktivno).

Generalno, i muškarci i žene misle da drugi ljudi vole kada žene imaju više šminke, a da su oni u manjini, jer više vole prirodniji izgled. Takođe, oba pola misle da muškarci više vole kada je žena kompletno našminkana – ipak, ispostavilo se da je potpuno suprotna teza istinita.

Šta vam to govori? Manje je uvek više! Nemojte preterivati sa doterivanjem, uvek izostavite nešto, a nadoknadite nekim drugim detaljima (u garderobi, nakitu, obući i td.) i izgledaćete mnogo prirodnije, opuštenije, a opet ćete ostavljati utisak da držite do sebe i brinete o svom izgledu i bićete atraktivniji i privlačniji suprotnom polu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.