hevi metal
Iznenađujuće otkriće (foto: allmagazine.it)

Istraživanja pokazuju da nas “ekstremna” muzika kao što je hevi metal, čini da se osećamo pozitivnije i samim tim popravlja raspoloženje i smiruje, a takođe čini da budemo kreativniji i produktivniji.

Psiholozi su otkrili da ovakva muzika, iako stereotipno gledano izaziva agresiju i bes, zapravo postiže potpuno suprotno – haotična muzika može da donese mir.

Dr Genevieve Dingle i Leah Sharman na University of Queensland su sproveli studiju od 39 ljudi, starosti između 18 i 34 godine koji redovno slušaju “ekstremnu” muziku. Od njih je traženo da 16 minuta pričaju o događaju u njihovom životu koji ih je razbesneo. Nakon toga 10 minuta su potrošili na slušanje muzike ili sedenje u tišini, dok je njihovo emocionalno stanje praćeno od strane psihologa.

Po rečima Dr Sharman, otkriveno je da ovahevy metal

muzika reguliše tugu i podstiče pozitivne emocije. Muzika u stvari pomaže da otkrijemo sve što osećamo, ali da na kraju to ostavimo iza nas i okrenemo se pozitivnom razmišljanju.

Rezultati su otkrili da su razdražljivost i stres znatno umanjeni otkako je uvedena muzika, ali da je najvažnije što se nivo inspiracije podiže.

Izvor: independent.co.uk

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.