Crvena kosa, nažalost, najbrže gubi sjaj (foto: jeux-pour-enfants.org)
Crvena kosa, nažalost, najbrže gubi sjaj (foto: jeux-pour-enfants.org)

Bilo da želite da postanete plavuša, brineta ili nešto između, mnogo je pravila kod bojenja kose. Ali koja treba da poštujete, a koja odmah morate odbaciti kao neistinita?

Miguel Angarita je stručnjak za farbanje kose iz salona Mizu u Njujorku i on će nam otkriti [tweetherder]da li su činjenice koje ste čuli o bojenju kose istina ili mit[/tweetherder].

Neophodno je dobro se informisati pre odluke o promeni boje kose (foto: HuffingtonPost)
Neophodno je dobro se informisati pre odluke o promeni boje kose (foto: HuffingtonPost)

1. Morate sačekati 24 časa nakon bojenja da bi oprali kosu

Istina – Prerano pranje kose može dovesti do ispiranja boje, pa je tako najbolje koristiti šampon za suvo pranje. “Nije dobro da perete kosu u prvih 24 časa od bojenja jer boja mora da se primi, a pranje može oštetiti neke tonere u farbi i kosa može izgubiti sjaj”, kaže Angarita.

2. Ne smete farbati kosu kada ste u ciklusu

Mit –  Niko ne zna kako je ova informacija počela da kruži inernetom, ali mnogi su poverovali u nju. Ideja izgleda potiče od činjenice da opadanje hormona menja način na koji reaguje dlaka, i da se farba drugačije prima na kosi u tom periodu. Ali za sada nema nikakvih čvrstih dokaza ovog fenomena. “To jednostavno nije istina”, kaže Angarita.

3. Nemojte nanositi šampon za suvo pranje pre farbanja

Istina. Skoro – Iako je ova vrsta šampona dobra za pranje nakon bojenja kose, možda ste čuli da se boja neće primiti ako u salon dođete sa kosom opranom suvim šamponom. Ali ovo zavisi od sastojaka koji se nalaze u šamponu. “Ako šampon sadrži vosak, onda će on sprečiti da se kosa ofarba kako treba, zato je najbolje da ga ne koristite”, savetuje Angarita.

4. Crvena kosa najbrže gubi boju i sjaj

Istina  – Žao nam je, crvenokose. “Molekuli crvene nijanse su najveći, pa su svojom polovinom na dlaci, a drugom van nje. Zato se najbrže ispira u odnosu na drugu boju”, objašnjava Angarita.

5. Šamponi za održavanje boje nemaju efekta

Mit – Oni su zaista prijatelj vaše farbane kose. “Ne sadrže sulfate, parabene i mnogo pene, pa pomažu očuvanju svežine boje duže od običnih šampona”, kaže Angarita.

6. Uvek u salon dođite sa sveže opranom kosom

Mit“Što je kosa prjavija, to je bolje”, savetuje stručnjak. “Prirodna masnoća temena sprečava iritaciju koja se može javiti prilikom farbanja”.

Izvor: Health.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.