Istina ili mit: Da li su plavuše zaista – glupe?

plavuša-devojka
Da li su plavuše žrtve neosnovanih predrasuda? (foto: Favim)

Plavokose žene se s pravom ljute zbog stereotipa koji govore da su manje inteligentne od žena sa tamnom boje kose.

Novo istraživanje je pokazalo da to verovanje konačno može da ode u istoriju. Naime, istraživači sa Univerziteta Ohajo analizirali su koeficijent inteligencije više od 10 hiljada žena sa prirodno plavom kosom i uporedili ga sa keoficijentom crnokosih, smeđokosih i crvenokosih žena.

Ustanovljeno je da je koeficijent inteligencije plavokosih žena jednak ili malo veći od žena sa drugim bojama kose. Stereotipi o “glupim plavušama” temelj su mnogih šala, a neki smatraju da plavuše bolje prolaze u životu. Bez obzira na sve, predrasude i te kako odmažu plavokosim ženama.

Istraživanja su pokazala da utiču na zapošljavanje, napredak na poslu i ostala društvena iskustva. Ova studija pruža dovoljno dokaza u prilog tvrdnji da plavuše ne bi trebalo da budu diskriminisane na temelju inteligencije, rekao je Jay Zagorski, član istraživačkog tima.

Naravno, objavljivanje rezultata nije moglo da prođe bez “kontroverzi” – mnoge žene su iskritikovale istraživanje na društvenim mrežama. Tačnije, dovele su u pitanje opravdanost njegovog sprovođenja.

“Mislim da se ovim pokušajem pobijanja stereotipi zapravo samo jačaju. Kako će se sada osećati žene sa drugom bojom kose? Šta će reći crnke, brinete, crvenokose? Hoće li one sada postati predmet viceva o manjku inteligencije? Trebalo bi da radimo na tome da eliminišemo predrasude, a ne da stvaramo nove“, istakla je jedna korisnica Twittera.

Izvor: tenetnews.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.