Mešati ili ne? (foto: Christian Senger/ Flickr.com)

Sigurno ste bezbroj puta čuli dobronamerni savet svog doktora, roditelja ili prijatelja da bi trebalo da se suzdržavate od konzumiranja alkohola ukoliko pijete antibiotike. Međutim, ovaj savet nema nikakvu medicinsku osnovu, a u nastavku teksta saznaćete kako je nastao ovaj nadaleko čuveni mit.

Iako je gotovo nemoguće sa sigurnošću odrediti vreme nastanka ovog mita, Dr Karl Kruszelnicki tvrdi da je on datira još od daleke 1950. godine, kada je penicillin počeo da se koristi u lečenju seksualno prenosivih bolesti poput gonoreje i sifilisa.

Doktori su bili zabrinuti da bi se pacijenti pod uticajem alkoholnih pića mogli upustiti u seksualne odnose bez zaštite čime bi poništili efekte skupe terapije. Pacijentima je savetovano da se suzdržavaju od konzumiranja alkohola do potpunog izlečenja.

Anketa koja je nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji dokazala je da su strahovi lekara bili i te kako osnovani – pacijenti koji se leče od seksualno prenosivih bolesti skloniji su stupanju u rizične seksualne odnose kada se nalaze pod uticajem alkohola.

Ipak, bilo bi dobro da “spustite čašicu” ukoliko koristite anti – infektivne lekove poput Flagyla, Metronida, Metrogyla, Fasigyna, Simplotana i Bactrima. Ovi lekovi ometaju metabolisanje alkohola u ogranizmu, što može izazvati osećaj mučnine, crvenjenje lica, nesvestice i povraćanje nakon jedne jedine čaše piva!

Za ostale antibiotike ne postoji nijedan jasan dokaz da vam u kombinaciji sa umerenom količinom alkohola mogu stvoriti zdravstvene probleme.

Naravno, ovo nije “blagoslov” da navalite na ispijanje alkoholnih pića u enormnim količinama, budući da efekti alkoholne intoksikacije mogu učiniti da se osećate vrlo loše. Sigurni smo da mamurno jutro nije primamljiva ideja ukoliko se borite sa infekcijama.

Alkohol proširuje krvne sudove u udovima i time ometa telo u nastojanju da “pokrene” groznicu kako bi sprečilo dalje širenje infekcije. Takođe, bubrezi će otpuštati više tečnosti što može rezultirati dehidratacijom. Bol u mišićima koji se javlja kada obolite od virusne infekcije biće još jači ako ipak odlučite da “popijete koju”.

Antibiotici poput Flopena i Staphylexa mogu izazvati inflamaciju jetre, stvarajući blag oblik hepatitisa. Pijana noć može dodatno izritirati jetru, koja će naporno raditi kako bi “obradila” alkohol.

Ukoliko ste na terapiji koja podrazumeva navedene “problematične” antibiotike, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržavete od alkohola.

Ipak, većina pacijenata koja pije antibiotike može bez straha i griže savesti uživati u čaši šampanjca ili hladnog piva. Živeli!

Izvor: iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.