Isprobajte 5 dvominutnih vežbi za sreću

5 korisnih kjučeva za sreću (foto: Tumblr)
5 korisnih kjučeva za sreću (foto: Tumblr)

Osnivač instituta Positive Research i GoodThinkInc., Shawn Achor, takođe je i autor studije The Happiness Advantage koja sumira njegova javna izlaganja i saznanja do kojih je došao na temu sreće i kako je dostići.

Jedan od osnovnih zaključaka koje valja izvući iz ove studije je taj da sreću ne treba vezati za određeni rezultat jer će onda naše zadovoljstvo u životu zavisiti od uspeha. Sreća se, prema Achorovim rečima, postiže na svakodnevnom nivou i to uz pomoć nekoliko malih trikova koji oduzimaju vremena koliko i pranje zuba.

Pred vama je 5 osnovnih prečica do sreće.

  1. Tri čina zahvalnosti. Svakog dana treba pronaći tri nova razloga zbog kojih smo srećni. Osnovni problem koji ima većina ljudi je taj što su zahvalni na svega nekoliko stvari u životu i to onih krupnih, koje lako potisnu i zaborave pred navalom svakodnevnih problema. Treba da naučimo da budemo zahvalni na sitnicama. Na primer, neka prvi od vaša tri razloga na kojima ćete biti zahvalni danas ne bude to što imate dete nego zato što je ono danas raspremilo svoje igračke bez prethodne napomene. Više o ovoj tehnici i ključu za postizanje sreće pročitajte na ovom linku.
  2. Dupliranje emocija. Izdvojte dva minuta kako biste sklopljenih očiju ponovo preživeli najlepšu stvar koja vam se dogodila danas. Prisetite se svih sitnica, svake izgovorene reči, gesta ili detalja. Da li ste znali da na naš mozak isti efekat ima vizuelno zamišljanje kao i stvarni događaji? Dvostruko preživljavanje najlepšeg momenta u vašem danu će vas učiniti dvostuko srećnijim.
  3. Kardiovaskularne vežbe. Izdvojte 2 minuta za jednostavne vežbe kojima ćete poboljšati rad sopstvenog kardiovaskularnog sistema. Zar ima potrebe napominjati zbog čega je to bitno?
  4. Dišite. Izdvojte 2 minuta dnevno da duboko udahnete vazduh i da ga polako izdahnete. Potrebna su svega dva minuta dnevno da slušate svoje disanje kako biste sabrali misli, bili posvećeni sebi i ujedno srećniji i zadovoljniji.
  5. Svestan čin dobrote. Koliko imate prijatelja na društvenim mrežama? Sigurno na stotine. Odaberite svakog dana po jednogod njih i pošaljite mu poruku sa nekim pozitivnim komentarom. Kada ste poslednji put svom prijatelju rekli koliko vam znači što je tu za vas? Zbog čega ne biste rekli svojoj prijateljici da vam se jako dopada njena nova haljina ili frizura? Oduvek ste bili oduševljeni fotografijama koje pravi vaš prijatelj. Recite mu to! Osim što ćete stvoriti bolju komunikaciju sa svojim prijateljima i poboljšati kontakte proširićete pozitivnu energiju koja će se vratiti i vama.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.