Ispovest: “Nakon plastične operacije postala sam – KLEPTOMANKA!”

Nakon operacije je razvila nekontrolisanu želju za krađom (foto: YouTube)
Nakon operacije je razvila nekontrolisanu želju za krađom (foto: YouTube)

Za neke ljude plastična operacija je način da promene sebe, ali jedna žena je od nje dobila više nego što je očekivala.

Nakon brojnih korekcija na svom telu, jedna Brazilka je postala kleptomanka, sa nekontrolisanom željom za krađom.

Operacije su često rizične, ali ovakav ishod je dosada nezabeležen. I to nije bio samo njen izgovor kada su je uhvatili na delu: skeniranjem je dokazano da su pojedine ćelije njenog mozga oštećene zbog nedostatka kiseonika, koji dovodi do ovako bizarnih simtoma.

Ova 40-godišnja Brazika se 2013. godine podvrgla višestrukim korektivnim operacijama, koje su uključivale uvećanje grudi, liposukciju i zatezanje kože na rukama. Kada je zahvat završen, lekarima nije dugo trebalo da ustanove da je nešto pošlo po zlu. Nakon operacije, pacijentkinja je bila dezorjentisana, pospana, apatična i imala problema sa pamćenjem. Tražeći uzrok, doktori su napravili dva snimka njenog mozga koji su pokazali da su protok krvi i nedostatak kiseonika izazvali oštećenje memorije. I druge oblasti mozga, naročito one zadužene za emocije i ponašanje su pokazivale znake neodgovarajućeg ponašanja.

Nakon izlaska sa klinike, žena je stalno imala čudne misli i razvila nekontrolisanu potrebu da krade stvari, praćenu olakšanjem kada bi želju ispunila. Jednom prilikom je zbog ovog krivičnog dela završila u policiji, ali je ubrzo puštena kada su policajci shvatili da pati od neuroloških oboljenja.

Srećom, problem sa kleptomanijom se nakon nekoliko nedelja izgubio, a doktori su ovaj neobični slučaj objasnili kao “prolazni poremećaj kontrole impulsa”. Oni smatraju da se potreba za krađom javila kao rezultat nedostatka kočnice iz caudate nucleusa ostalim delovima mozga. A kako povreda nije bila ozbiljna, mozak je uspeo da se za kratko vreme oporavi sam od sebe.

Izvor: Iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.