shutterstock_174191111
(foto: viralportal.net)

Svojom pričom Holly Brocks je podstakla i druge žene da progovore o zdravstvenim problemima koje su imale zbog kontraceptivnih pilula.

Tridesetogodišnja novinarka Holly Brocks nikada nije želela decu, pa je planirala da joj lekari izvrše sterilizaciju.

Međutim, stručnjaci nisu želeli da obave ovaj zahvat, za slučaj da se Holly nekad predomisli, pa su joj preporučili da pije pilule za kontracepciju.

Ali, ona je bila jedna od onih žena kojima hormonske zablete nikako ne odgovaraju, pa je prošla kroz pakleno iskustvo, koje je na kraju objavila na društvenoj mreži Twitter, tokom borbe za besplatnu sterilizaciju u okviru kampanje Kontraceptivna prava žene u Velikoj Britaniji.

“Da li si ikada pio kontraceptivne pilule? Da li znaš kako izgleda kad krvariš mesec dana? Da li si provodio jutra izostajući sa posla jer povraćaš zbog hormona koje nije ni trebalo da staviš u svoje telo? Jesi li nekad zvao lekare zato što imaš čudan osećaj u nogama i brineš da ti je visokorizična pilula izazvala fatalni krvni ugrušak?

Nisi?

Onda prestani da mi govoriš kakva kontracepcija mi treba, a kakva ne”, oštro je napisala Holi, obraćajući se muškarcima koji je kritikuju.

Na kraju, uspela je da se izbori za besplatnu operaciju.

Svojom pričom Holi je podstakla i druge žene da progovore o zdravstvenim problemima koje su imale zbog kontraceptivnih pilula, koje ne prestaju da pišu svoja iskustva sa haštagom #MyPillStory, koji je sve popularniji, i podigao je veliku prašinu na internetu:

– Dobila sam policistične jajnike i grozne akne po licu.

– Godinu dana nakon što sam prestala da ih pijem mleko mi je curilo iz dojki godinu dana!

– Sa pilulama je došla depresija, smanjen libido, a i moja ćerka.

– Dobila sam proširene vene u obliku paukove mreže i noge mi izgledaju užasno.

– Imam stalno tačkasto krvarenje već dva meseca i akne koje nikad ranije nisam imala

– Osećala sam stalnu mučninu, manjak energije, migrene i teskobu… Horor.

Ovo su neka od iskustava žena koje su prestale da uzimaju kontarceptivne pilule kao zaštitu od trudnoće. Kontraceptivne pilule preporučuju se i za lečenje različitih stanja, ali sada je vreme da se ponovo zapitamo – koliko još uvek ima žena koje pristaju da piju hormonske tablete samo da bi udovoljile muškarcu koji “više voli bez kondoma”?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.