Ispovest: Fotošopiram fotke za Victoria’s Secret – i znam da to nije OK!

Modeli izgledaju savršeno na fotografijama, međutim....(foto: beauty.ua)
Modeli izgledaju savršeno na fotografijama, međutim….(foto: beauty.ua)

Nije novost da je obrada fotografija, koja se isprva koristila samo za popravljanje kvaliteta fotografije, danas zastupljena bukvalno svuda i da se ljudsko telo na fotografiji obrađuje do neprepoznatljivosti.

Časopisi i reklamne kampanje često su na meti kritika zbog neumesnog preterivanja, ali nisu samo oni krivci za iskrivljenu sliku modela na fotografijama. Skoro sve što svakodnevno viđamo, prošlo je kroz obradu u fotošopu.

U katalozima su uvek besprekorne (foto: VictoriasSecret)
U katalozima su uvek besprekorne (foto: VictoriasSecret)

Sajt Refinery29 razgovarao je sa devojkom koji zarađuje od retuširanja fotografija poznatih brendova, najčešće za Victoria’s Secret, o tome šta se zaista događa sa fotogafijama koje viđamo u časopisima i katalozima. Ovo je šest tajni koje je ona otkrila i dodaje da se sada dogovara sa klijentima o tome šta će biti fotošopirano, jer priznaje, ’znam da je ono što radim pogrešno’.

1. Pre nego što počnu da fotografišu, kupaći kostimi se pune umecima

Stručnjakinja za fotošop dodaje da je teško kupaći držati rukama, jer su u njega ušiveni svi ti umeci

2. Modeli nose bruseve ispod gornjeg dela kupaćeg

Kako bi im dekolte izgledao bujnije na snimanju, ispod topa nose brus i to najčešće onaj bez bretela. Ako se vidi, grudnjak se samo ukloni sa fotografije.

3. Proizvođači uklanjaju bradavice i retuširaju grudi

Ekipa za obradu fotografija stalno ima zahteve da grudi učini loptastijim, podigne ih, učini savršeno simetričnim i naravno većim, jer svi modeli imaju A korpe.

Manekenke često neobrijane dolaze na snimanje (foto: VictoriasSecret)
Manekenke često neobrijane dolaze na snimanje (foto: VictoriasSecret)

4. Uklanjaju se dlačice sa fotografija

Ova devojka kaže da se mnoge manekenke ni ne trude da se depiliraju jer znaju da će kasnije u fotošopu učiniti da njihovo telo bude glatko. “Na snimanje dođu sa dlačicama ispod pazuha, a onda na fotografijama učinimo da budu potpuno izdepilirane”.

5. Iznenađujuće je da se modeli ne obrađuju da izgledaju mršavije

Oni im dodaju obline, i omekšavaju njihove koščate delove tela. Zašto onda ne uposle manekenku sa oblinama? Fotošoperka kaže da je to zato što to kupci ne odobravaju. Poenta modela je da budu onakvi na kakve je potrošač već navikao.

6. Zplamenjuju tela

Ova žena kaže da je normalno da brendovi zahtevaju da ruke manekenke budu zamenjene nečijim drugim rukama, ali se to najčešće radi kod popravljanja poze. “Znam da bi trebalo da se osećam loše zbog ovoga, ali se zapravo osećam bolje. Ispada da niko i ništa nije onako kako izgleda i kada bi se izgladnjivali da izgledate poput Viktorijinog anđela, samo bi gubili vreme, jer čak ni one ne izgledaju tako”, kaže na kraju ova stručnjakinja za fotošop.

Izvor: Goodhousekeeping.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.