tusiranje vagina
Voda (foto: nick@/Flickr.com)

Žene su danas preopterećene agresivnim marketingom različitih proizvoda koji su joj “neophodni” kako bi očuvala svoje intimno zdravlje. [tweetherder]Evo šta je vašoj vagini zaista potrebno![/tweetherder]

Najveća želja vaše vagine je – da je ostavite na miru!

“Kako biste očuvali zdravlje svoje vagine i cele intimne regije, najbolje bi bilo da, jednostavno, ne radite ništa”, tvrdi doktorka Jennifer Gunter. ”Ostavite je na miru. Ona prirodno ima veliki broj bakterija po imenu laktobacili koji su zaduženi da je održe u besprekornom stanju!”

“Laktobacili održavaju optimalnu kiselost vaše vagine kako bi onemogućili pojavu i množenje različitih patogena. Takođe, oni proizode različite supstance koje su pogubne po bakterije i viruse koji bi mogli ugroziti vaše intimno zdravlje. Ukratko, laktobacili obavljaju svo čišćenje za vas, tako da bi najbolje bilo da se ne mešate u njihov posao.

Samo da napomenemo da trenutno govorimo o higijeni same vagine, a ne o vulvi, spoljnom delu vaših genitalija. O tome ćemo detaljno malo kasnije.

Poznata holivudska glumica Gwyneth Paltrow se nedavno pohvalila kako higijenu svoje intimne regije održava uz pomoć SPA tretmana vodenom parom. Doktorka Gunter tvrdi da je u pitanju obično pomodarstvo koje ignoriše osnovne principe ljudske fiziologije.

Ukoliko ste propustili: Novi trend: Kozmetički tretman za vašu… vaginu!?

“Vodena para ne može da prodre u vašu vaginu, a i kada bi to bilo moguće, poslediće bi bile katastrofalne. Vašoj materici nije potrebno čišćenje.”

Ipak, čišćenje “ispod pojasa” nije stavka koju bi trebalo tek tako zanemariti. Svakako bi trebalo čistiti spoljni deo genitalija (vulva), a sve što vam je potrebno za to je – voda!

Ukoliko insistirate na korišćenju proizvoda za održavanje intimne higijene, kako biste “osvežili” svoju intimnu regiju, bilo bi poželjno da obratite pažnju na njihove sastojke i izbegavate sve proizvode koji agresivno deluju na osetljivu kožu i sluzokožu.

Gelovi za tuširanje mogu izritirati osetljivu intimnu regiju, tako da vam savetujemo da u tom “predelu” koristite običan glicerinski sapun bez mirisa ili kastiljanski sapun.

Ukoliko osetite peckanje i svrab, postoji izvesna šansa da u pitanju nije nikakva infekcija već da ste, jednostavno, preterali sa čišćenjem svoje vulve nekim od agresivnih preparata za održavanje lične hiigjene! Najbolje bi bilo da 2-3 dana svoju intimnu regiju čistite samo vodom, kako biste otkrili da li je u pitanju iritacija ili morate posetiti ginekologa.

Još jedan savet – nikada i nipošto ne koristite irigator!

Reklame za ove proizvode zaista zvuče obećavajuće – irigator je specijalno dizajniran za žene kako bi one mogle da brinu o higijeni svoje intimne regije i održe idealnu pH vrednost vagine.

“Ako kiselost vaše vagine nije optimalna, to znači da nije optimalan nivo koncentracije laktobacila unutar vaše vagine. Šta god da stavite u svoju vaginu, to neće omogućiti rast laktobacila”, upozorava doktorka Gunter.

Prekomerna upotreba irigatora se dovodi u vezu sa velikim brojem zdravstvenih problema kao što su zapaljensko oboljenje karlice, ektopična (vanmaterična) trudnoća i sterilitet.

Zaključak:

Proizvodi namenjeni za održavanje intimne higijene, kao što su različiti sapuni, gelovi i vlažne maramice, mogu načiniti veliku štetu vašem intimnom zdravlju.[tweetherder] Voda je idealno sredstvo za čišćenje vaše vulve[/tweetherder], a ukoliko se ipak odlučite za korišćenje sapuna ili gela, trudite se da koristite one koje sadrže najmanje hemikalija.

Izvor:buzzfeed.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.