italijanski ucitelj pismo

Italijanski učitelj Cesare Cata je na kraju školske godine napisao svojim učenicima vrlo inspirativno pismo u kome ih savetuje kako da provedu raspust i na taj način se oprostio od njih na najlepši mogući način. Pismo je objavio na Fejsbuku i vrlo brzo je postalo viralno.

 

Pročitajte ga u nastavku…

*******************************

1. Ponekad, ujutro, prošetajte obalom potpuno sami. Pogledajte kako se sunčeva svetlost reflektuje na vodu i razmišljajte o stvarima koje najviše volite. Budite srećni.

2. Pokušajte koristiti neke nove reči koje smo naučili ove godine. Što ste više stvari u stanju izgovoriti, to ćete lakše doći do stvari o kojima ćete razmišljati, a što više razmišljate slobodniji ćete biti.

3. Čitajte koliko god možete, ali ne zato što morate. Čitajte jer leto podstiče avanture i snove, a kad čitate, osećate  se kao laste u letu. Čitajte, jer to je najbolji oblik buntovništva koji imate (ako vam treba savet, javite mi se).

4. Izbegavajte stvari, situacije i ljude zbog kojih se osećate prazno i negativno. Tražite stimulativne situacije i društvo koje vas obogaćuje, koje vas razume i ceni zbog onog što jeste.

5. Ako se osećate tužno i uplašeno, ne brinite. Leto, kao i sva druga predivna stvar u životu, može vas zbuniti. Pokušajte voditi dnevnik i pišite kako se osećate, a u septembru, ako to želite, možemo ga zajedno pročitati.

6. Plešite, bez srama. Na plesnom podijumu ili sami u svojoj sobi. Leto je ples i blesavo je ne učestvovati.

7. Barem jednom pogledajte svitanje. Budite tihi i dišite, zatvorite oči i budite zahvalni.

8. Bavite se sportom.

9. Ako upoznate nekog ko vas očara, recite im to koliko god iskreno možete. Nije bitno razume li vas. Ako vas ne razume, nije vam suđeno, a ako jeste, leto 2015. biće zlatno vreme za vas (a ako ne upali, vratite se na broj 8).

10. Malo se vratite na beleške s nastave. Uporedite stvari koje smo pročitali i naučili s onim što vam se dogodilo.

11. Budite srećni kao sunčeva svetlost i neukrotivi poput mora.

12. Nemojte psovati. Uvek budite pristojni i dobri.

13. Gledajte filmove (po mogućnost na engleskom), kako biste popravili svoje govorne veštine, ali ne dopustite da film završi s odjavnom špicom već ga ponovno proživite dok živite vlastito leto.

14. Preko dana ili tokom noći sanjarite o tome kakav bi vaš život mogao i trebao biti. Tokom leta, uvek činite sve da izbegnete odustajanje i sve što je u vašoj moći da sledite svoje snove.

15. Budite dobri.

Izvor: alternativainformacije.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.