Idealno telo žene kroz istoriju

Pogledajte video koji predstavlja sve faze ženskog tela u poslednjih 3000 godina:

1. Drevni Egipat (1292-2069 g.p.n.e)

1

Žene u drevnom Egiptu su, zapravo, uživale veliku slobodu. Društveno gledano, seks pre braka je bio apsolutno legitiman i dozvoljen. Žene su mogle biti nezavisne, posedovati imovinu, a ukoliko su želele, mogle su dobiti i razvod. Pored toga, mogle su i učestvovati u vlasti, tako što bi nasledile titulu faraona.

Hiljadama godina unazad, standard privlačnog ženskog tela zahtevao je da žena bude vitka, visokog struka i tankih, nežnih ramena. Pored toga, velika pažnja se poklanjala pletenicama, simetriji i očima uokvirenim crnom bojom.

2. Antička Grčka (500-300 g.p.n.e)

2
Društvo tadašnje Grčke je bilo orijentisano prema muškarcima, koji su bili više fokusirani na atletski izgled i više se poklanjalo pažnje muškom izgledu, generalno. Toj tvrdnji svedoči i Aristotelova konstatacija da je žena “deformisano muško”.

Dakle, stari Grci su muški izgled dovodili do savršenstva, dok je za žene bilo bolje i privlačnije kada su punije. Iako je golotinja u tom periodu bila norma, ženske skulpture su bile pokrivane – prvi ženski akt je bila Afrodita od Cnidusa.

3. Dinastija Han (206 g.p.n.e – 220 g.n.e)

3

Kinesko društvo je patrijarhalno od davnina, pa je minimiziranje ženske uloge u društvu bilo sasvim prihvatljivo. Ženska lepota je značila unutrašnji sjaj.

Tačnije, ono što je tada formiralo pojam “lepog” se odnosilo na bledu kožu, dugu crnu kosu, crvene usne, bele zube i graciozan hod malim stopalima. Interesantno je da su mala stopala jedan od osnovnih elemenata kineske lepote i ta tradicija se nastavila stotinama godina kasnije.

4. Italijanska renesansa (1400-1700)

4

Renesansa u Italiji je bila ekstemno okrenuta katoličanstvu i patrijarhalnom društvu. Uloga žene je bila otelotvorenje vrlina i često je bila odvojena od muškarca, kako u javnosti, tako i kod kuće.

Savršena italijanska lepota u tom periodu je nosila sa sobom obline, izražene kukove i grudi, kao i bledu kožu, visoko čelo i plavu kosu.

5. Viktorijanska Engleska (1837-1901)

5
Viktorijanska era Engleske trajala je koliko i vladavina kraljice Viktorije. Bila je nauticajnija figura ove ere, mlada kraljica koja je ubrzo postala supruga i majka. Porodica i majčinstvo su u viktorijanskom društvu bili izuzetno vrednovani, budući da su to bila oličenja tadašnje kraljice Viktorije.

Stil vremena je zahtevao majčinski položaj žene u društvu, te je sva lepota bila okrenuta ka tim vrednostima. To je značilo da je idealna ženska figura podsećala na peščani sat, a to se najbolje postizalo nošenjem tesnih korseta. Zbog ograničenih pokreta i kretanja usled nošenja ove neudobne odeće žene su bile oslobođene rada, a lepotu su isticale i dugom kosom kao prepoznatljivim znakom ženstvenosti.

6. Dvadesete (1920)

6

Žene u SAD su u ovom periodu dobile pravo glasa, slobodu i mogle su da rade. Izgled žene je u ovom periodu imao epitet “lepo” ukoliko je to bio androgeni, odnosno dečački izgled. To je podrazumevalo izbegavanje izraženog struka, kao i nošenja grudnjaka kako bi se grudi podigle.

 
7. Zlatno doba Holivuda (1930-1950)

66
U ovom periodu se poštovao takozvani Hays kod, odnosno moralne vrednosti koje određuju šta može, a šta ne, biti prikazano na filmu. Ovaj kod je ograničavao određene tipove žena i time favorizovao druge tipove idealne verzije žene koje su postale globalno popularne.

Jedna od njih je Merlin Monro, kao oličenje ženske lepote koja podrazumeva bujne obline i tanak struk.

 

8. Šezdesete (1960)

7

Šezdesete su donele nova prava žena vezana za posao i radno mesto, ali i mogućnost uzimanja kontraceptivnih pilula što je bilo u korelaciji sa razvijanjem i neverovatnim usponom feminizma.

Mini suknje postaju moderne, a A-linija oblikuje modu. Predstavnik ove modne linije je bila mankenka Tvigi i ovaj period menja pojam “lepog”. Žena je sada savršena ako nema obline, bitno je samo da bude visoka i mršava.

 
9. Era supermodela (1980)

8

Jane Fonda stvorila je eru aerobika i oblikovanje tela 80-ih. Od ovog trenutka se od žene zahteva da bude fit, odnosno da bude visoka, tanka, atletski građena, ali ipak i seksipilna u smislu oblina.

Ova era je dovela i do pojave anoreksije, što je, smatra se izazvalo naglo i preterano vežbanje koje do tada nije bilo aktuelno.

 
10. Heroin šik (1990)

9
Nakon materijalizma, moda se kreće u drugom pravcu. Mršava i bleda Kate Moss započinje heroin šik izgled 90-ih. Upotreba heriona u tom periodu postaje trend (čak ga i tadašnji predsednik Klinton komentariše, 1997. godine).

 
11. Postmoderna lepota (2000. do danas)
33

Žene su konstantno bombardovane zahtevima atraktivnosti. Žena treba biti mršava, ali i zdrava, trebalo bi da ima ravan, zategnut stomak, a grudi i zadnjica bi trebalo da budu mnogo veće, nego što je moguće s obzirom na malu kilažu, pa je tako estetska hirurgija sve popularniji “lek” ovog doba.
Na kraju, treba reći da su sve ove faze društveno uslovljene i standardizovane, pa zato nemojte očajavati ako nemate idealnu figuru u ovom veku (nekada je baš to bilo idealno ili će tek biti).

Naravno, da bi trebalo da se trudite da izgledate što bolje i zdravije, ali to uključuje i unutrašnji mir, odnosno, ako zračite iznutra, sigurni smo da ćete mnogo lepši biti i spolja, sve ostalo su pomagala koja se potroše i izvetre.

Izvor: buzzfeed.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.