(foto: Tumblr)
(foto: Tumblr)

Snovi su za Indijance imali mnogo značenja, a jedna od najstarijih tradicija vezana za verovanje kako je vazduh oko nas prepun dobrih i loših snova te da naša sudbina i životne odluke zavise od toga koji se snovi uvuku u podsvest tokom noći.

Deo je tradicije i vešanje hvatača snova, ručno pletenoga kruga, isprepletenog mrežom koja liči na paukovu, uz uzglavlje kolevke u kojoj spava dete ili iznad kreveta odrasle osobe. Svaki, pa i najmanji pokret pera značio bi prolazak još jednog prekrasnog sna, a to je i zabavljalo dete koje bi ležalo ispod njega.

Verovalo se kako takav hvatač propušta dobre, a zaustavlja loše snove. Izvorno, hvatači snova pojavili su se u plemenu Ojibwa, koje je zapadna grana Indijanaca Chippewa. Posle su hvatače snova brakovima i trgovinom preuzela još neka plemena, a poznato je da su ih izrađivali i prvi narodi Kanade. Tradicija se posebno proširila nakon panindijanskog pokreta 60-ih godina prošlog veka.

(foto: Tumblr)
(foto: Tumblr)

Tradicionalno, pleli su se od grančica crvene vrbe, a za pletenje mreže koristile su se stabljike koprive. Grančice su se skupljale sveže i savijale u krug u spiralnoj formi, a potom sušile. Upotrebljivalo se prirodno perje, a u svaki hvatač snova bio je upleten i jedan poludragi ili dragi kamen.

Kad se u mrežu uhvati dobar san, on lagano prolazi njome i spušta se na uzglavlje. Mekano pero (ili perje) isprepleteno oko kruga koji drži mrežu predstavlja dobar zrak i pomaže da se dobri snovi lagano spuste u podsvest, tako lagano da se često ne možemo setiti šta smo sanjali. Istovremeno, loši snovi “ne znaju” put kroz mrežu i zbunjeni ostaju zapetljani u njoj do prvih zraka sunca. Tada isparavaju iz mreže kao kapi vode na suncu i nikad ne uspeju da dođu do podsvesti i nanesu zlo.

Legenda o nastanku hvatača snova kaže kako je pauk mirno pleo mrežu iznad uzglavlja starice Nokimis. Jednog je dana došao njen unuk i popeo se na stolicu sa cipelom u ruci da ubije pauka, no baka ga je zaustavila. Kad ju je pitao zašto štiti pauka, samo se nasmešila. Te joj se večeri pauk obratio i zahvalio joj što ceni njegov rad te joj je rekao da će joj zato dati dar. Kad je mesec obasjao njegovu mrežu, rekao je: “Ovo je moj dar tebi, svaka mreža koju mesec osvetli zadržaće loše snove i zlo daleko od jastuka osobe koja spava ispod njega”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.