Lepota kože je umnogome povezana sa time šta jedete, odnosne ne jedete (foto: nutritious-food.com)
Lepota kože je umnogome povezana sa time šta jedete, odnosne ne jedete (foto: nutritious-food.com)

Pitanje: Da li postoji neka hrana od koje će moja koža biti lepša? I da li je to prava hrana, pri tom i ukusna, ili ću morati da se hranim poput Viktorijinog anđela?

Odgovor: Da je Zla veštica iz bajke o Snežani imala frižider lepote, evo šta bi on sadržao:

  • Velika tegla KimCheeja, tradicionalnog korejskog jela od povrća sa začinima
  • Avokado
  • Vodu
  • Takozvanu hranu za zečeve, odnosno zeleniš
  • Sočivo
  • Hranu bogatu biotinom (jaja, bademe, lososa)

Primetićete da nedostaju zapečene makarone sa sirom i velika činija sladoleda. I doktorka Elizabeth Tanzi, dermatološkinja i direktorka klinike Capitol za negu kože i doktor Frank Lipman, holistički lekar Gwyneth Paltrow, se slažu da, kada je u pitanju hrana koja ima veze sa kožom i izgledom, [tweetherder]mnogo je bitnije šta ne jedete od onoga šta jedete[/tweetherder]. Lipman opisuje vašu kožu kao “prozor u vaš stomak”, objašnjavajući da protivupalna hrana i ona koja se lako vari doprinosi mnogo lepšem izgledu.

Losos je esenijalan za lepu kožu lica (foto: fytresults.com)
Losos je esenijalan za lepu kožu lica (foto: fytresults.com)

Na vrhu liste stvari koje morate da izbegavate je šećer, koji sadrži ugljene hidrate. Lipman je takođe protiv mlačnih proizvoda, na koje su mnogi ljudi netolerantni. Doktorka Tanzi objašnjava: “Ishrana koja se velikim delom bazira na šećeru ima veoma negativan uticaj na kožu i stvara neke bolesti kao što su rosacea i bubuljice na licu”. Zapaljenja na koži aktiviraju hormone stresa koji izazivaju akne i crvenilo. “Može takođe učiniti da vam lice deluje naduto i otečeno”, objašnjava ona. Nema tih omega 3 i lososa na svetu koje mogu osporiti dejstvo šećera koji unosite ishranom.

A što se tiče toga šta treba da jedete, doktor Lipman preporučuje fermentisanu hranu, kao što su kiseli kupus, kimši i kombuha, koji sadrže probiotike i poboljšavaju stomačno zdravlje. Takođe dodaje avokado, lešnike, čija semnke, lososa i seme lana, jer su to zdrave masnoće koje obnavljaju ćelije i hrane kožu. Voda je takođe neophodni sastojak svake zdrave ishrane, koja hidrira kožu i pomaže izbacivanje toksina.

Hrana bogata vitaminima, a nikako šećerima (foto: health-craze.com)
Hrana bogata vitaminima, a nikako šećerima (foto: health-craze.com)

Sa konzervativnije strane, ovaj holistički doktor savetuje unos hrane koja sadži kolagen, kao što je supa od kostiju (mada za sada ima malo naučno potvrđenih prednosti ove hrane na kožu). Hrana bogata gvožđem, kao što je zeleniš i sočivo, kao i ona bogata biotinom (ali ne veštački vitamin H), koji se nalazi u jajima i bademima, je takođe dobra za vašu kosu. Lipman veruje da ćete dve do četiri nedelje nakon prestanka unosa inflamatorne hrane i ispijanje velikih količina vode, moći  da vidite rezultate.

Sve je u balansu (foto: cbc.ca)
Sve je u balansu (foto: cbc.ca)

Da li ovo znači da ćete se zarad lepe i zdrave kože zauvek odreći uživanja u hrani i specijalitima slavske trpeze? Kako sve češće možete da pročitate u člancima o zdravlju i lepoti, život se sastoji iz balansiranja. Nekim danima ćete pojesti veliku porciju iz Meka, dok ćete drugog uživati u salati iz plastične posude koju ste poneli na posao. I tako u krug.

Izvor: Nymag.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.