Morate unositi velike količine voća i povrća kako bi sprečili nastanak i širenje kancera (foto: alkalineworld.com)
Morate unositi velike količine voća i povrća kako bi sprečili nastanak i širenje kancera (foto: alkalineworld.com)

Nauka je davno otkrila da voće sadrži mnoga anti-kancerogena svojstva.

Voće pruža mnogo hranljivih supstanci našem telu, kao što su vitamin C, fenoli, vlakna, folna kiselina i antioksidanti – naročito ananas, jabuke, avokado, limun, banane, grožđe i paradajz. Oni su najefektivniji u borbi protiv ćelija raka.

Mnoga istraživanja su potvrdila ovu vezu između voća i prevencije od kancera, te je na osnovu 206 sprovedenih studija zaključeno da [tweetherder]povećani unos voća i povrća smanjuje rizik od nastanka raka[/tweetherder] pluća, prostate, stomaka, pankreasa i grla.

Ananas – enzim bromelain koji se nalazi u ananasu može razložiti zaštitni sloj tumora. Takođe obnavlja DNK ćelije i pomaže njihov normalan razvoj.

Jabuke – procijanidin koji se nalazi u jabukama izaziva smrt ćelija raka. U kori se takođe nalaze triterpenoidi koji su visoko efikasni kod usporavanja rasta ćelija raka, naročito kod raka jetre, debelog creva i raka dojke. Zato se preporučuje da nikako ne ljuštite jabuku kada je jedete, več da je samo dobro operete.

Grožđe – ekstrakt iz koštica grožđa može ubiti i do tri četvrtine ćelija leukemije uz pomoć proteina JNK, koji pomaže raspadanje ćelija raka. Antioksidant resveratrol, koji se nalazi u semenkama, takođe utiće na ubijanje ćelija, naročito kod raka pluća, creva, kože, dojke, stomaka i prostate. Ovaj antioksidant se nalazi i u mnogim dodacim ishrani zbog svog lekovitog svojstva.

Nar je jedno od najboljih voća za prevenciju od raka (foto: vitaality.fr)
Nar je jedno od najboljih voća za prevenciju od raka (foto: vitaality.fr)

Banane – neki sastojci ovog voća su veoma efektivni kod sprečavanja napredovanja ćelija leukemije i raka jetre. Visok unos banana takođe sprečava rizik od nastanka tumora na mozgu, leukemije, raka jednjaka, grla i debelog creva. Banane su veoma bogate kalijumom, te su odlične i za rad srca i mišića.

Citrusi – ove voćke su bogate vitaminom C, a kako sadrže i velike količine folne kiseline, vlakana, kalijuma i beta karotena posebno su važne za sprečavanje raka stomaka,  grla, ždrela i glasnica. Istraživanja su pokazala da su citrusi veoma dobri i kod prevencije srčanih oboljenja, artritisa i žuči.

Bobičasto voće – jedno istraživanje je potvrdilo da su kupine odlične u borbi protiv raka grla, jednjaka i debelog creva. Ova vrsta voće sadrži elaginsku kiselinu koja sprečava razvoj ćelija tumora. Borovnice su jedan od najvećih izvora antioksidanata, kao i jagode, koje sadrže i visok stepen vitamina C i folne kiseline. Jedna šolja ovog voća zadovoljava vašu dnevnu potrebu za vitaminom C.

Nar – on je takođe bogat antioskidantima i flavonoidima koji imaju veoma važnu ulogu u borbi protiv raka dojke, prostate, debelog creva i pluća. Ovo je veoma važno voće za sprečavanje i razvoj raka, jer su brojna istraživanja potvrdila antikancerogena svojstva nara.

Kivi – on sadrži više vitamina C od narandže i veoma je moćan antioksidant. Sadrži i flavonoide i katotenoide koji štite DNK od uništenja koje uzrokuje kancer. Takođe, veoma dobro utiče na imunitet, a dokazano je da se uspešno bori protiv raka pluća, stomaka, dojke i jetre.

Izvor: Wakeup-world.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.