Hrabrost: Major Helena pružila javnu podršku transrodnim osobama

(foto: N1info)
Major Helena

Transrodna penzionerka Vojske Srbije, major Helena u svom prvom televizijskom gostovanju izjavila je za N1 da je njen cilj, nakon svega što je prošla, da pomogne transrodnim osobama koje su na marginama društva.

Kako ističe, zajedno sa udruženjem Egal, planira da otvori centar kome se trans osobe mogu obratiti za podršku, osnovni ljudski savet – iskustveni kako bi ih oni uputili na institucije.

“Mi u Srbiji u okviru Kliničkog centra imamo odeljenje za transrodna stanja. Taj tim je jedan od najjačih u Evropi. Ja sam se obratila njima i u procesu sam tranzicije“, navodi Helena dodajući da nakon poseta psihologu slede konsultacije sa endokrinologom a kad se telo pripremi na kraju ide hirurški zahvat promene pola. To je proces od dve do tri godine, kaže ona i dodaje: “Kad sam čekala 40 što ne bih čekala jos dve-tri godine da bude kako ‘Bog zapoveda”, objašnjava Helena.

Major Helena kaže i da joj najveću podršku sada pružaju bivša supruga i deca. Takođe dodaje da su njihove prve reakcije na njenu odluku da javno istupi bile veoma burne, da deca čak nisu išla u školu kako ih neko ne bi fotografisao.

Ona takođe ističe da nije odustala od svoje karijere u Vojsci Srbije već da joj je ponuđeno da ode u prevremenu penziju. “Ponuđeno mi je 60 odsto penzije u odnosu na 24 sata slobode i ja sam prihvatila”, kaže ona i dodaje da bi u slučaju da je “ostala u sistemu” bila Don Kihot koji se bori protiv vetrenjača.

U prvoj odluci o penzionisanju navedeno je da je to urađeno jer ona šteti ugledu Vojske Srbije. Više tužilaštvo odbacilo je njenu prijavu za diskriminaciju, a kako kaže sada je ceo taj postupak prepustila advokatima koji su podneli ustavnu žalbu.

“Ja se uzdam u pravdu i Ustav. Po nekoj pravdi, Ustavni sud bi trebalo da donese ispravnu odluku. Poverenica je već dala svoje mišljenje da je u pitanju težak oblik diskriminacije i naložila da Generalštab i Ministarstvo odbare upute izvinjenje. Generalštab je uputio, Ministarstvo još nije.”

Major Helena je u žižu javnosti došla i pre nekoliko dana kada su dodeljivane nagrade Duga. Četiri člana žirija napustila su komisiju navodeći da je na njih vršen pritisak da priznanje dobija ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, iako se u užem izboru našla i major Helena.

Helena kaže da je bila iznenađena kada ju je za nagradu nominovala Gej strejt alijansa pa i kasnije kada se našla u užem izboru.

“Bila sam ravnodušna i tek kasnije sam čula da je bila neka frka”, kaže ona a komentarišući pritiske da se nagrada dodeli ministarki a ne njoj odgovara: “To je večito dodvoravanje institucijama. Ja sam iznad svih tih stvari. Imam svoj cilj – pomognem osobama sa margine – trans osobama.”

Pogledajte prvo televizijsko gostovanje majora Helene:

****************

Transrodnost – šta je to?

Termin transrodne osobe uključuje osobe koje imaju rodni identitet drugačiji od pola koji im je pripisan po rođenju i to su osobe koje žele da opišu svoj rodni identitet na drugačiji način od identiteta koji im je dat po rođenju. On uključuje one ljude koji osećaju da moraju, vole ili biraju, bilo kroz odeću, dodatke, ponašanje, obrasce govora, kozmetiku ili modifikacije na telu da se predstavljaju drugačije od onoga što se očekuje od rodne uloge pripisane im rođenjem. Ovo uključuje, između ostalog, osobe koje se ne identifikuju sa etiketama “muško” i “žensko”, te uvrštava transseksualce, transvestite i kros-dresere.

Transrodni muškarac je osoba kojoj je ženski pol bio pripisan po rođenju, ali ima muški rodni identitet ili je u spektru muškog rodnog identiteta.

Transrodna žena je osoba kojoj je muški pol bio pripisan po rođenju, ali ima rodni identitet koji je ženski, ili u okviru ženskog rodnog spektra.

Analogne etikete za seksualnu orijentaciju transrodnih osoba se koriste u skladu s njihovim rodnim identitetom, radije nego u skladu sa polom koji im je pripisan po rođenju. Heteroseksualni transrodni muškarac, na primer, je transrodni muškarac koga privlače partnerke. Lezbejska trasrodna žena je osoba koju privlače partnerke. Reč transrodnost se odnosi na imanje transordnog identiteta ili izražavanja.

Izvor: rs.n1info.comlabris.org.rs

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.