Holivudski rimejkovi sa ženama označavaju promenu mentaliteta

Žene menjaju muškarce u brojnim holivudskim rimejkovima, što je fenomen promene mentaliteta, ocenili su filmski stručnjaci.

Film Okeanovih 8 sa Sandrom Bulok, Kejt Blančet i En Hatavej predstavlja žensku verziju čuvene sage filmova o gangsterima, a ostvarenje je izašlo u bioskope s velikom pompom.

Snimanje ženskih verzija ili filmova u kojima žene igraju ulogu prvobitno namenjenu muškarcu nije novina u Holivudu. Rozalind Rasel u filmu “Njegova devojka Petko” (His girl Friday) iz 1940. godine igra ulogu koju je prvobitno igrao muškarac u filmu “The Front Page” iz 1930. godine.

Taj trend je sad podstaknut pokretom “MeToo”, pokrenutim posle izbijanja seksualnog skandala u filmskoj industriji i predstavlja pokušaj filmskih studija da “poprave štetu” posle optužbe o seksizmu.

Ti rimejkovi koji se snimaju poslednjih nekoliko godina ipak izazivaju određene kritike.

Ženska verzija Lovaca na duhove iz 2016. godine sa Melisom Mekarti i Kristen Vig izazvala je kritike u poređenju s kultnim filmom Bila Marija iz 1984. godine. Neki smatraju da film nije interesantan ili namenjen onima koji mrze žene. Pojedini mediji su preneli da je produkcijska kuća imala gubitak od 55 miliona dolara posle izlaska filma.

Stručnjaci smatraju smelim poduhvat snimanja ženskih verzija filmova, posebno zbog činjenice da industrija filma, iako voli da reciklira stare ideje, ipak ne voli mnogo finansijski da rizikuje.

Neki ipak smatraju da je promena trenda sa više ženskih uloga zaista progresivna ideja i svedoči o promeni mentaliteta, ali je opšti zaključak da to ne predstavlja pravu borbu protiv nejednakosti plata, niti pravu borbu protiv seksualnog zlostavljanja.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.