deepika-priyanka
(foto: WENN)

Internet zajednica u Indiji je nedavno javnosti priuštila déjà vu: Indijska glumica, Deepika Padukone, na vrhuncu svoje bolivudske karijere stavljena je pod mikroskop, i to samo zato što se “drznula” da se okuša u američkoj industriji zabave.

U septembru 2015. godine sličnu sudbinu je doživela još jedna indijska glumica, Priyanka Chopra. Njen naglasak, način oblačenja, šale – ništa nije bilo po ukusu miliona Indijaca koji su izdaleka pratili njen pokušaj da se ostvari kao glumica u Hollywoodu.

U okviru promotivne kampanje za Deepikin holivudski debi, xXx: Return of Xander Cage, mlada glumica je gostovala u popularnom talk-showu The Ellen Show, a Twitter je jednostavno eksplodirao od brojnih negativnih komentara na njen račun!

Na osnovu brojnih komentara, statusa i novinskih članka, moglo se doći do zaključka da je Deepikina najveća mana to što ona nije – Priyanka Chopra. Ironično, zar ne? “Ona ne može da parira Priyankinoj staloženosti i samopouzdanju”, pisalo je u jednom članku,“Padukone je u svom gostovanju ostavila utisak nervozne i priglupe osobe. S druge strane, Priyankin nastup uvek odaje pozitivnu i sofisticiranu energiju.”

Ok, čak i da su ova kritike osnovane, da li je u redu porediti ove dve glumice? Zapravo, jedini opravdan razlog za njihovo poređenje, tj. jedina stvar koja im je zajednička, jeste država u kojoj su rođene i država u kojoj se tretnuno nalaze.

Niko ne upoređuje Jennifer Lawrence sa Gwyneth Paltrow, niti se iko pita zašto se Sean Penn ne šali tako često kao Crhis Pratt.

Hollywood je dovoljno veliki da prihvati stotine američkih glumaca, različitih stilova i karaktera. Zašto je javnost licemerna, i moglo bi se reći rasistički nastrojena, kada se u Hollywodu okušaju dve glumice koje nemaju ništa zajedničko osim zemlje porekla?

Ako bismo uporedili Padukone sa Léom Seydoux, koja se nakon uspeha u francuskoj kinematografiji izborila za svoje mestu pod „holivudskim suncem“ i dobila uloge u akcionim filmovima Mission Impossible i Spectre, jasno je da bi Francuskinja odnela pobedu. Takođe, ako bismo poredili Chopru i Crhisa Pratta, koji je svoju karijeru započeo kao televizijski glumac, Priyanka bi morala da se povuče, poražena.

Ipak, u gore navedenim primerima, ovim glumcima bi se “sudilo” na osnovu njihovog talenta, a ne po rasi.

Na kraju, zaključak je jasan: glumce možemo hvaliti, kritikovati ili ih u potpunosti ignorisati, ali ne i praviti poređenja zasnovana na rasnoj pripadnosti.

Izvor: buzzfeed.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.