Halle Berry i Kourtney Kardashian koriste najgoru dijetu na svetu

Američki stručnjaci objavili su listu najboljih i najgorih dijeta koje se trenutno nude. Ukoliko uskoro planirate na dijetu, sigurno će vas zanimati koja je dijeta proglašena najboljom, i to već osmu godinu zaredom – a koja nikako ne valja.

Ketogena dijeta tzv. ‘keto’ koju obožavaju devojke Kardashian i ‘dijeta 30 dana’ (Whole 30), zbog svoje su visoke restriktivnosti, proglašene najmanje bezbednim i efikasnim.

Najgorim dijetama proglašene su ketogena dijeta čije su pobornice Halle Berry i Kourteney Kardashian, a bazira se na niskom unosu ugljenih hidrata, i umerenom do visokom unosu proteina i masti.

Dijeta 30 dana (Whole30 diet) eliminiše unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana.

Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu (jo-jo efekta).

Vrlo popularna dijeta Daš (Dash), prema njihovom odabiru, osmu je godinu zaredom proglašena najboljom. Temelji se najviše na voću, povrću i celovitim žitaricama, a izbačeni su crveno meso, slatkiši i slatki napici. Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru, proglasili Deš dijetu i najboljim “lekom” za osobe koje pate od visokog pritiska, jer se pokazalo da pozitivno utiče na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Dash dijeta prvo je nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, međutim zbog svoje sigurnosti i hranjivosti već je osmu godinu zaredom proglašena najboljom.

Naučnici ističu kako su prednosti mediteranske i Daš dijete u tome što nisu restriktivne za razliku od mnogih drugih dijeta. Osim toga, nije ih teško pratiti, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

“Visoko mesto dijete Daš u ovom godišnjem izboru, potvrdilo je kako je ova dijeta dobro prihvaćena ne samo od stručnjaka, već i od strane javnosti’, rekla je registrovanja dijetetičarka Žanet de Hesus.

Stručnjaci za nutricionizam u ovom su istraživanju analizirali čak 38 dijeta koje su trenutno najpopularnije u svetu.

Nutricionisti su prilikom sastavljanja vodili računa i o tome koliko se dijeta može lako držati, koliko je hranljiva, sigurna, efikasna za gubitak kilograma. Dijete moraju da štite od dijabetesa i bolesti srca.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.