Francuski šik- istina ili mit?

pariss
Stigma ili realnost? (foto: manrepeller.com)

Nakon velikog uspeha koji je postigla knjiga šarmantnog i duhovitog naziva “How To Be Parisian Wherever You Are” autorke Caroline de Maigret nismo mogli da se ne zapitamo da li ta čuvena sintagma francuski šik zaista postoji u realnom životu jedne prosečne Francuskinje. Da li su sve Francuskinje po svom rođenju tako nonšalante, šik i nepopravljivo elegantne ili je to samo stigma u koju ponekad verujemo?

Odgovor koji smo dobili u kolumni Nives Bošnjak na hrvatskoj verziji sajta Buro247 nam se jako dopao, pa ga prenosimo u nastavku teksta…

 

**************************************************

Sećate li se poslednje sezone popularne američke serije “Seks i grad” u kojoj se Carrie Bradshaw preseli u Pariz gde dogovara večeru s obožavaocima svoje knjige? E pa prava istina glasi da Carrie u Parizu ne bi imala nijednog jedinog obožavaoca.

Parižanke, naime, uopšte ne razumeju američki koncept izlaženja s više muškaraca odjednom o kojem je Carrie tako vešto “pisala”, jer on u Francuskoj ne postoji. “U Francuskoj se to da završite sa nekim jednostavno nekako dogodi,” zaključila je francuska novinarka Laurence Bagot zatečena konceptom izlaženja koji je upoznala dok je studirala na Harvardu. Francuska veza ne počinje klasičnim izlaskom i nema iščekivanja ko će koga prvi nazvati, ako vam se netko sviđa jednostavno ga nazovete, i obrnuto. Odnosima se ne dodjeljuju etikete već se oni spontano odmotavaju prema nečemu, ili ničemu. Francuskinje ne pate za objavljivanjem statusa veze na društvenim mrežama, one su vrlo misteriozne, a muškarca će upoznati sa svojim roditeljima tek kada su u potpunosti sigurne da njihova veza ima budućnost.

Ipak, koncept “datinga” tek je jedan od američkih “proizvoda” koje Francuskinje neizmerno zbunjuje. Za početak tu je hrana: [tweetherder]Francuskinje razmišljaju o dobroj hrani. Amerikanke se brinu oko loše hrane.[/tweetherder] zapisala je Mireille Guiliano, izvršna direktorka kompanije Veuve Clicquot, u svojoj knjizi “Zašto se Francuskinje ne goje” i pogodila u srž problema Amerikanki, ali i svih nas koji opsesivno brojimo kalorije pri svakom pojedenom zalogaju. Francuskinje to jednostavno ne čine.

One uživaju u hrani, posebno u obredima oko hrane, a redovno sebi dopuštaju uživanje u tamnoj čokoladi, vinu ili šampanjcu i ne pada napamet da se odreknu hleba. Nikada ne preskaču obroke i u torbi uvek nose orašaste plodove, sušeno voće ili štogod slično za hitne nepredvidive situacije. One znaju dozirati hranu pa će za ručak ili večeru pojesti po čak tri obroka bez da se pritom prejedu, ustajući od stola s lakoćom. Francuskinje pre svega obožavaju kuvati, uživaju u svakom segmentu tog kreativnog procesa i redovno pozivaju prijatelje na zajedničke večere koje su centar društvenog života i uvek će takav oblik provođenja petka uveče izabrati pre izlaska u klub.

laduree

Ako ih pitate kako ostaju fit reći će vam da ne odlaze u teretane niti praktikuju intenzivne programe vežbanja. Put, presvlačenje, učenje kako koristiti sprave, čekanje da biste ih koristili, pa tuširanje i sušenje kose i opet presvlačenje – ko ima toliko vremena, pita se Guiliano, i još povrh svega to morate platiti. Francuskinje jednostavno puno hodaju i borave na svežem vazduhu što je potvrdila i ‘it’ devojka Caroline de Maigret u svojoj knjizi “How To Be Parisian Wherever You Are” koja je ubrzo nakon što ju je napisala zajedno s Anne Berest, Audrey Diwan i Sophie Mas, postala svetski hit. Ona kaže da Francuskinju nikad nećete zateći odevenu u trenerku. Za fizičke aktivnosti kojima se one bave biće vam dovoljna vaša svakodnevna odeća i malo vremena za hod od kuće do posla ili prodavnice i nezaobilazno penjanje uz stepenice.

U životu Francuskinje sve se temelji na ravnoteži i umerenosti, a to je slučaj i kad je u pitanju moda. Catherine Deneuve i Brigitte Bardot, kao ni njihove “naslednice” poput Garance Doré, Clémence Poésy ili Charlotte Gainsbourg, nikada nećete videti previše našminkane ili odevene. “Francuskinje ne žele biti trendy,” izjavila je Ines de la Fressange na predstavljanju svoje knjige “Parisian Chic” pre nekoliko godina u Londonu. Njihovo je odevanje suptilno i najbolje se osećaju u farmerkama, majici i ravnim cipelama, a ako ste te sreće da naiđete na pravu francusku priču vrlo je verovatno da će odevna kombinacija sadržati i beretku. Svaka će vam Francuskinja savetovati da radije kupite jedan kvalitetan pulover od kašmira nego deset od poliestera, a isto vredi i za torbice i cipele.

Kad je u pitanju neka svečanija prilika Francuskinje ponovno ne preteruju i iz svojih kozmetičkih torbica vade tek crveni ruž – oružje koje spašava i najdosadniji outfit. Što se tiče kose, one je jednostavno ne suše. Caroline de Maigret čak tvrdi da uopšte ne poseduje fen za kosu jer, kao i svaka Francuskinja, voli kad joj je kosa pomalo neuredna, razbarušena i zbog toga neodoljivo privlačna i zavodljiva u nekoj sasvim novoj dimenziji.  Poslednja, ali ne i manje važna, naprotiv, nezaobilazna stavka u životu Francuskinje je dobar parfem. Odabiru “onaj pravi” pre nego što napune trideset i koriste ga idućih trideset godina. Učine ga svojim zaštitnim znakom i bez njega baš nikada ne izlaze iz kuće.

clemence-poesy
Francuska glumica Clemence Poesy

Međutim, ako je ključ francuskog chica u pukoj jednostavnosti i prepuštanju užicima, koji je razlog da stvarne i fiktivne žene širom sveta taj ideal smatraju nedostižnim? Tako je na primer američka blogerka Leandra Medine za brand Être Cécile kreirala majice s duhovitim natpisima kojima se pita “Am I French Yet?”, britanska trendseterka Alexa Chung tvrdi da joj je najveći stilski uzor velika Jane Birkin dok je za lik Blair Waldorf iz hit serije Gossip Girl Pariz predstavljao početak i kraj, a Dom Perignon bio jedino prihvatljivo piće.

Tajne zapravo nema – ona je u stavu, individualizmu, otporu svemu što je kolektivno i masovno. Francuskinje vole provoditi vreme u dobrom društvu, poštuju obrede oko hrane, a uređuju se isključivo iz sopstvenog  zadovoljstva i jednostavno uživaju u trenutku. Izbegavaju sve što zahteva previše napora, a pruža premalo užitka i pritom su umerene u svemu što čine. Kada biste ih upitali kako postati poput njih, odgovorile bi vam jednostavim odgovorom – “Fais – toi plaisir!” – priuštite sebi zadovoljstvo!

Izvor: buro247.hr

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.