Fotograf Johan Bävman fotografisao je tate sa njihovom decom u državi u kojoj su očevi ohrabrivani da idu na porodiljsko odsustvo.

U ovoj foto – seriji, pod nazivom Swedish Dads, [tweetherder]Johan je ovekovečio trenutke koje su tate širom Švedske podelili sa svojim potomcima, na porodiljskom odsustvu[/tweetherder].

Sistem u Švedskoj je takav da roditeljima dozvoljava da ostanu kod kuće čak 480 dana kako bi se starali o svojoj deci. Za to vreme, žive praktično na račun države. Od tih 480 dana, najmanje 60 dana mora pripasti ocu, u suprotnom pravo na porodiljsko gube oba roditelja”, objašnjava Johan.

Uprkos ovakvoj socijalnoj politici i velikodušnim isplatama od strane države, svega 12% švedskih očeva odluči da iskoristi svoje pravo.

“Ovaj projekat sam započeo dok sam provodio vreme sa svojim sinom. Bilo mi je jako teško da pronađem bilo kakav tekst, knjigu ili članak koji bi mi se obratili kao novopečenom ocu. Došao sam na ideju da fotografišem očeve dok brinu o o svojoj deci dok su na porodiljskom odsustvu, da čujem kako su se odlučili na taj korak i šta očekuju od druženja sa svojom decom”, ispričao je Johan.

tate-na-porodiljskom

Johan Ekengård i njegova partnerka su bili na devetomesečnom porodiljskom odsustvu nakon rođenja njihovih ćerki.

“Finansijski gubitak je bio vredan svake krune. Stekao sam samopouzdanje kao roditelj, razumevanje za svoju partnerku i povezao sam se sa svojim ćerkama što je jako bitno za njihov rast i razvoj” – objašnjava Johan Ekengård.

tate-na-porodiljskom12

tate-na-porodiljskom2

Urban North nije išao na posao 10 meseci kako bi brinuo o svom sinu Holgeru. Ovo kaže o svom iskustvu:

“Moja supruga i ja se trudimo da delimo sve kućne obaveze. Moj sin Holger se odvikao od pelena sa svega 4 meseca, a to je nešto na čemu smo moja supruga i ja vredno radili i jako sam ponosan na to. Svakoga dana spremam ručak i igram se sa svojim sinom.”

tate-na-porodiljskom11

tate-na-porodiljskom3

Loui Kuhlau je proveo godinu dana brinući se o svom sinu Ellingu.

“Moju odluka da ostanem kod kuće i brinem o Ellingu niko nikada nije doveo u pitanje. Moja partnerka i ja smo se dogovorili da podelimo porodiljsko odsustvo. Da nisam proveo to vreme sa svojim sinom, verovatno ga nikada ne bih upoznao kao osobu, niti naučio koje su njegove potrebe. Iako je to posao koji oduzima svaki sekund mog dana, presrećan što sam se odlučio na taj korak” – kaže Loui Kuhlau.

tate-na-porodiljskom9

tate-na-porodiljskom4

Samad Kohigoltapeh je prva četiri meseca nakon rođenja blizanaca, Perisa i Leia, proveo na porodiljskom odsustvu zajedno sa svojom suprugom i nakon toga je odlučio da sam brine o svojoj deci narednih 6 meseci.

“Kada na svet dođe dvoje dece, jako je važno da čovek preuzme odgovornost i da ih vodi kroz život. Moja partnerka nije bila zadovoljna kada sam joj rekao da ću odvojiti 6 meseci, kako bih to vreme proveo sa svojom decom, ali ja smatram da je jako važno da otac bude prisutan u životima svoje dece od samog početka” – iskren je tata Samad Kohigoltapeh.

tate-na-porodiljskom8

tate-na-porodiljskom5

Ola Larsson je trenutno na osmomesečnom porodiljskom odsustvu kako bi brinuo o svom sinu Gustavu.

“Država mora da informiše očeve o prednostima porodiljskog odsustva. Pravi je dar imati šansu da ostvariš jedinstvenu vezu sa svojim detetom” –tvrdi  Ola Larsson.

tate-na-porodiljskom13

tate-na-porodiljskom6

Tjeerd van Waijenburg je već godinu i 4 meseca na porodiljskom odsustvu kako bi brinuo o svom sinu Timu.

“Šefovi su me ohrabrili i podržali u nameri da odem na porodiljsko odsustvo kako bih brinuo o Timu. Planiram da smanjim broj radnih sati kada se vratim na posao, kako bih što više vremena provodio sa njim. Žao mi je što mnogi očevi ne koriste svoje pravo” –  kaže Tjeerd van Waijenburg.

***********************************

Johan Bävman je do sada fotografisao 30 očeva na porodiljskom odsustvu. Cilj mu je da napravi kolekciju od 60 fotografija, koje bi simbolično predstavljale 60 dana koje bi svaki otac trebalo da izdvoji kako bi brinuo o svojoj deci, u najranijoj fazi njihovog detinjstva.

Izvor: buzzfeed.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.