(foto: onmeda)
(foto: onmeda)

Jedna od najbitnijih stavki, koja je ključna za uspeh svakog treninga, je svakako vreme koje odredite za vežbanje. Savršeno vreme za vežbanje je jutro, ali još bolje ako to podrazumeva – svako jutro!

Ono sto vas sprečava je verovatno posao, ali osim posla problem je i naš organizam koji je ujutru umoran. Ukoliko želite ozbiljno poraditi na sebi, zaboravite na izgovore “umoran sam, bezvoljan sam, nikako ne mogu da ustajem rano ujutru…”

Zanimljivo je videti da mnogi poslovni ljudi i glumci ustaju čak u 4 ili 5 ujutro kako bi trčali ili išli u teretanu svaki dan. Pored toga što je trening u ranim jutarnjim časovima najbolji za vaše telo i celokupno zdravlje, nakon svakodnevnih obaveza ostaje vam slobodnog vremena.

  • Čak preko 90% profesionalnih sportista trenira u ranim jutarnjim časovima. Ako želite da trenirate ujednačeno i redovno, mnogo ćete više postići ako to bude prvo što ćete raditi kada se probudite.
  • Druga stvar je – metabolizam. Kada vežbate ujutru metabolizam se “podiže” i ostaje tako nakoliko sati, pa čak i 24 časa. To znači da sagorevate kalorije tokom celog dana, ujutru sagorevate masne naslage kao energiju i time smanjujete nepotrebne zalihe, i sve to samo zato sto ste aktivno započeli dan.
  • Trenirajući ujutru, osetićete da vam je kondicija daleko bolja tokom čitavog dana i bićete poletni i aktivni bez velikog zamora.
  • Mnogi su primetili da im jutarnje vežbe regulišu apetit, da su manje gladni nego obično. Jutarnjim treningom podstičemo organizam na pravilnu ishranu. Organizam će vam tražiti nešto zdravo i kvalitetno. Jednostavno, više ćete razmišljati o obrocima koje unosite u organizam. Moramo da vam napomenemo da je bitno da se budite uvek u isto vreme. Ukoliko radite suprotno, to zbunjuje vaš organizam, tako da nikad nije spreman za novi dan.
  • Ako ujutru praktikujete redovan trenng, telo će na to naviknuti i već koji sat ranije, prilikom procesa buđenja, proradiće endokrini sistem i početi polako da otpušta hormon rasta, time pojačati i proizvodnju testosterona (time i seksualni apetit).
  • Čak i tokom noći, u procesu spavanja, organizam će regulisati razmenu materija i punjenje naših mišićnih vlakana izgradivim materijalom. Telo će mirnije obavljati svoje funkcije, jer sada tačno zna kada ustajete i koliko vremena mu je na rapolaganju da dovrši sve hemijsko-biološke procese.
  • Bićete zadovoljniji samim sobom, jer znate da činite nešto za sebe i organizam, dnevne obaveze i problemi će vam izgledati lakši i lakše ćete se odmoriti nakon završenog posla, a samim ti i uveče lakše zaspati.
  • Vaš imunološki sistem će ojačati i već ujutro tokom treninga ćete se oznojiti i tako odstraniti veliki deo nepotrebnih i otrovnih materija iz organizma, tako da će telo moći lakše da se bori sa zdravstvenim problemima, gradskim zagađenjima i slično.
  • Ne kaže se uzalud “u zdravom telu – zdrav duh”. Ukoliko redovno upražnjavate jutarnji trening i vaša mentalna sposobnost će se pojačati. Krv će vam se brže pročisti i time u mozak dolaze veće količine kiseonika koje podstiču njegov rad (lakše ćete pamtiti). Primetićete manje glavobolja, zamaranje mozga i jako dobru koncentraciju, što pomaže, naravno, i u školi i na poslu.

Strategija: Kako da počnete sa jutarnjim treninzima

Postepeno pomerajte vreme odlaska na počinak

Treninzi u jutarnjim časovima vam mogu naneti više štete nego koristi ako ne spavate dovoljno. Rezultati mnogih istraživanja ukazuju na to da postoji veza između nedostatka sna i dobijanja na telesnoj težini, dijabetesom, padom energije i hroničnim umorom. Odlučite u koliko sati želite da započinjete svoj jutarnji trening i idite na spavanje oko 7-8 sati pre tog “termina”.

Osmislite realnu strategiju za uspeh

Da li je trening u teretani u 6 ujutru najbolja opcija za vas? Pakovanje garderobe i opreme, vucaranje teške torbe do teretane i nazad… Uh… Pri samoj pomisli na sve to, spremni ste da odustanete od treninga. Da li postoji bolje rešenje? Trening koji možete obaviti u svojoj dnevnoj osobi, prateći instrukcije trenera na DVD-iju ili Youtube-u zvuči kao dobra ideja, zar ne?

Budite spremni za neuspeh

Spremnost na doživljavanje neuspeha je odličan credo kada planirate ozbilne promene u svoj životu – kao što je uvođenje redovne fizičke aktivnosti u ranim jutarnjim časovima. Možda ste planirati da svako jutro idete na trčanje, ali, šta ako padne kiša? Spremite se na okolnosti koje ne zavise od vas. Pripremite spisak alternativnih načina rekreacije.

Podmitite sami sebe

Čak iako ste odspavali “propisanih” osam sati, može se desiti da vam bude zaista teško da ustanete iz kreveta. Rešenje za to je – podmićivanje! Ako rado uživate u ispijanju kafe u obližnjem kafiću, napravite “nagodbu” sa vama samima – popićete tu kafu NAKON što završite sa treningom. Možda zvuči šašavo ali zaista pali!

Napravite kompilaciju pesama koje vas motivišu

Nikada ne podcenjujte moć dobre muzike! Ne morate da čekate početak treninga kako biste uživali u svojim omiljenim pesmama. Pustite svoju omiljenu muziku čim ustanete iz kreveta (ako spavate sa svojim partnerom ili članovima porodice, preporučujemo upotrebu slušalica). Slušajte pesme koje vam ubrzavaju puls, čine vas poletnim i spremnim za svaki izazov.

Podelite svoje planove sa prijateljima putem društvenih mreža

Ne mislimo da treba da svaki detalj svog fitnes iskustva delite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, niti da svoj Facebook ili Instagram profil “zatrpate” fotografijama iz teretane. Ipak, podrška i komplimenti na društvenim mrežama vas mogu motivisati da istrajete u svojim ciljevima.

Pripremite se na vreme!

Ubrzajte pripreme za jutarnji trening, tako što ćete uveče pripremiti svu opremu koja vam je neophodna. Ne dozvolite da vas razmišljanje o kosi mokroj od znoja ometa u vašem nastojanju da odradite odličan trening! Ovaj problem je lako rešiv uz pomoć šampona za suvo pranje kose i svima omiljenoj frizuri – konjskom repu!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.