Feng Shui: Boje za dobru vibraciju vas i vašeg životnog prostora

feng-shui-home-decorating
Harmonija kao imperativ

Poznato je da boje utiču na raspoloženje ljudi, međutim, i način kako se neko obukao ili dekorisao svoj prostor govore o njegovom trenutnom ili dugogodišnjem emotivnom stanju.

[tweetherder]Sunčeva svetlost i boje u prostoru su jedan od bitnih “kreatora” emocija, raspoloženja i reakcija.[/tweetherder]

Takođe i građenja ličnosti osoba, pogotovo u detinjstvu i ranoj adolescenciji.

Ako se oslonimo na feng shui i učenje o kosmičkoj energiji koja se zove chi(či), onda je povezanost očigledna.

Boje kreiraju balans, harmoniju i dobru energiju – Izazivaju povećanje energije koju možemo povezati sa srećom, zadovoljstvom, ljubavlju, motivom za životne uspehe, ciljeve. Ali može da dođe i do pada energije i haosa u svim aspektima života. Oni izazivaju negativne emocije: ljubomoru, zavist, zlobu, povučenost i inferiornost, klaustrofobiju i mnoge druge. Ako se oslonimo na medicinsku dijagnozu psiho-somatske bolesti, loše emocije dovode do bolesti u telu.

Mnogo više feng shui saveta potražite kod Mime na blogu.

Veoma važan aspekt poznavanja osnove ili baze u feng shui nauci jeste pet elemenata: ZEMLJA, VODA, DRVO, VATRA, METAL.

Svaki od ovih pet elemenata su prezentovani različitim bojama na Zemlji. Takođe ih koristimo u svakodnevnom životu kao dekor u svom stanu, poslovnom prostoru i svakako na svojoj odeći.

Interakcija čoveka i prostora uz saglasje sa kosmičkim energijama je neprekidni ciklus koji predstavlja i osnove učenja feng shui.

Harmonija i saglasje su osnovni postulati feng shui folozofije. Stoga nikako ne treba zaboraviti i odeću, stil i imidž koji su osnovi u feng shui ličnom profilisanju, kada se rade feng shui konsultacije.

Ako se vratimo na pet elemenata i učenje koje je u drevnoj Kineskoj Feng Shui školi, bazira se na stranama sveta po kompasnoj direkciji.

Gledajući osnovne strane sveta, sever, istog, jug i zapad, treba da usaglasimo boje u prostoru sa njihovim koloritima koji su zastupljeni u pet elemenata.

feng shui

 

SEVERNA strana stana korespondira sa bojama elementa vode: plava, teget, tirkiz, modro plava, azurno plavo zelena, kao boja mora i crna kao boja jako velikih dubina mora. Predstavlja harmoniju, poslove, karijeru.

ISTOČNA strana sveta korespondira sa bojama elementa drvo: zelena, boja bambusa i trave, boja kore drveta, lišća zelenog i jesenjih boja, boje plodova na drvetu. Predstavlja nova učenja, familiju, energiju predaka.

JUŽNA strana sveta korespondira sa bojama elementa vatra: crvena, žuta, narandžasta, bordo, boja korala, jaka pink, ciklama, purpurno ljubičasta. Dakle sve boje plamena vatre i sunca. Predstavlja uspeh, imidž, ugled, javnost.

ZAPADNA strana sveta korespondira sa bojama elementa metal: bela i siva boja, sve boje metala kao što su bakarna, zlatna, srebrna, mesing, boja uglja ili antracit i svetlo metalna boja lila kao jorgovan. Predstavlja kreativnost, ideje, akumulaciju i decu.

CENTAR prostora, severoistočna i jugozapadna strana sveta su pod energijom elementa zemlje: braon, krem, boja peska, oker žuta, terakot, boja gline zelene, meremerne boje, i roze boja. Predstavlja energiju mira i zdravlja, kontrole i harmonije.

S obzirom da je feng shui u interakciji čoveka i prostora, ovo se odnosi i na njega. Po određenoj feng shui školi i učenju o čoveku i njegovim primarnim osobinama, vezivanje za pet elemenata i strane sveta se takođe primenjuju i kod ljudi.

Što znači da sobe ili prostorije koje se nalaze na severnoj strani treba da se dekorišu navedenim bojama plava i crna(kao osnovne boje) i bojama metala, a da se izbegavaju boje braon, krem, dakle boje zemlje.

Samim tim osobe elementa vode nose plave i crne boje ( i ostale navedene boje vode) a izbegavaju boje zemlje i jake boje vatre .

 

Ili u prostorijama koje su na istočnoj strani bi trebalo da se baziraju na bojama elementa drvo, zelena, braon, krem. I da se zbegava dekoracija sa crvenom ili ljubičastom što su boje vatre.

Osobe elementa drvo vole boje zelene, tirkiz (boje drveta)i krem, a izbegavaju crvenu ili boje metala.

Prostorije na južnoj strani su obično u jakim tonovima crvene, žute i slično (može i dekor) kao i boje drveta, a izbegavati boje vode kao plava, teget, crna.

Osobe elementa vatre vole jake tonove vatrenih boja i neke zelene, a izbegavaju boje metala i vode.

Sobe zapadno orijentisane su u belim ili sivim tonovima i bojama zemlje. Izbegavati boje vode plava, crna, teget i zelene tonove.

Osobe elementa metala vole boje braon, krem, sivo, belo, metalne boje i izbegavaju boje vode a pogotovo boje vatre kao što je crvena.

I najvažnije, sunčeva svetlost je od životne važnosti . Ako su stanovi mračni i bez jake dnevne svetlosti, onda je pojačajte sa svetiljkama.

Uz jaku žutu boju i lampe i dobre lustere, možete da pojačati vibraciju stana i mračnih ćoškova. I naravno vašu energiju i svih ukućana što dovodi do blagostanja jednog doma.

Mima Miković

Inostrano sertifikovani Feng shui i kristal instruktor i akreditovani profesionalni Feng shui konsultant, kristaloterapeut, life coach i Japanski Tradicionalni Reiki healer. Radi feng shui analize, life coaching, kreiranje stila i imidža osobe, kristaloterapiju i obučava druge da primenjuju u svom ličnom razvoju. Učenje Feng shui je bazirala na drevnim feng shui školama i poseduje sertifikate od svetske asocijacije IFSA iz Singapura i sertifikate Engleske asocijacije IPHM. Svoja znanja je nadgradila i sa zapadnim modernim feng shuijem u Americi i Engleskoj, gde je i sertifikovala svoje diplome i dobila akreditaciju kod IPHM za rad po celom svetu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.