(foto: .tipstotoes.gr)

Stručnjaci upozoravaju da sa šminkom treba biti vrlo umeren i oprezan, jer ostavlja trajne posledice na vaše zdravlje!

Proizvodi za lepotu su puni hemikalija koje mogu da utiču na zdravlje. Ovo izaziva ljuštenje kože, isušivanje i neke alergije. Ove hemikalije mogu da prodru u kožu i uđu u krvotok. Ako su pune štetnih materija, onda mogu da izazovu rizik po opšte zdravlje

Čak i danas, stvari se nisu mnogo promenile. Ove hemikalije se nalaze u malim količinama i ne izazivaju momentalne štetne efekte. Ljudi koji imaju problema sa aknama se često pitaju da li treba da koriste šminku ili ne, kako im se ne bi dodatno zapušile pore.

Štetne hemikalije koje se mogu naći u ovim proizvodima su kadmijum, toluen, benzofenon, paraben, olovo i talk.

Kadmijum je beli metal koji je često povezan sa bolešću kostiju, otkazivanjem bubrega ili čak rakom. Istraživači tvrde da postaje štetno čak i kada je nivo ispod limita.

Toluen je tanji i može da ošteti nervni sistem i izazove različite neurološke poremećaje uključujući demenciju. Ovo se može naći u nekim lakovima za nokte i farbama za kosu.

Benzofenon se koristi u tečnim puderima kako bi štitio od UV zračenja. Ovo može da izazove alergične reakcije kao što su osip na koži i anafilaktički šok. On je i deo balzama za usne, mirisa, regeneratora, šampona i krema za sunčanje za bebe.

Paraben je deo skoro svakog kozmetičkog proizvoda jer sprečava prekomeran rast bakterija. On je može podstaći endokrini poremećaj koji može da izazove rak dojke. Može se naći u šamponima, gelovima za tuširanje, losionima i regeneratorima.

ogledalo
(foto: Favim)

Olovo je teški metal koji se može naći u mnogim proizvodima kao što su senka za oči, tečni puder, ajlajner i karmin. Kada uđe u krvotok, olovo izaziva ozbiljne ishode koji mogu dovesti do raka ili neplodnosti.

Talk je mineral koji se koristi u praškastim proizvodima kao što su rumenilo i puder. Pun je azbesta, kancerogene materije za koju stručnjaci tvrdi da izaziva rak. Takođe se može naći u bebi puderima, higijenskim proizvodima za žene, dezodoransima, senkama, karminima, tečnim puderima i maskama za lice

Iako je količina ovih hemikalija mala i ne može momentalno da izazove negativne efekte, regularno korišćenje može ozbiljno da ošteti zdravlje.

Kako biste se zaštitili, pažljivo pročitajte etikete pre kupovine. Takođe, potrudite se da kupujete proizvode iz proverenih kompanija, jer ulažu više novca u kliničko testiranje i postoji manji rizik od štetnih hemikalija.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.