Evo šta radite svom telu kada večerate posle 19h

(foto:favim.com)
(foto:favim.com)

Mnoge dijete se temelje na tome da se nakon 19 časova više ne konzumira hrana, već da ukoliko se javi glad se pije voda ili čajevi. 

Stručnjaci su potvrdili da ukoliko večerate nakon 7 sati uveče postoji veća mogućnost za dobijanje srčanog udara. Isto tako, ne bi trebalo jesti neposredno pred spavanje jer se organizam priprema za san i može doći do gubljenja apetita u toku narednog dana.

Ne postoji tačno vreme za večeru

Brz tempo života nematnuo je određen raspored kada je konzumiranje hrane u pitanju. Osoba koja rano ustaje i rano doručkuje može imati večeru u 5 sati popodne, za razliku od osobe koja spava do 1 sat popodne. Takva osoba može večeru imati oko 10 sati uveče.

Idealno vreme za večeru je  3 sata pre nego što odete na spavanje. To je sasvim dovoljno vremena da bi Vaš organizam svario hranu, samim tim se nećete osećati naduveno kada legnete u krevet“, tvrdi nutricionista Fara Fahad.

Nemojte večerati na silu

Nije važno da li se javio osećaj gladi ili ne, ljudi često posežu za hranom jer je došlo vreme večere. Bitno je da jedemo onda kada osetimo glad. Onda kada ste gladni, vaše telo traži kalorije i kada ih unesemo ono troši hranu koju smo uneli. Ukoliko jedete, a niste gladni, telo će skladištiti hranu jer mu nije potrebna. Na taj način se taloži mast,” tvrdi on.

Važno je šta jedete

Hrana je gorivo koje je potrebno našem organizmu da bi normalno funkcionisao. S’ obzirom da se organizam smiruje kada mi tonemo u san nema potrebe za konzumiranjem hrane  neposredno pred odlazak na spavanje.

Večerajte malo i lako

Masnu i puno začinjenu hranu bi svakako trebali izbegavati, posebno kada je u pitanju večera. Masna hrana se teško vari, što doprinosi  pojavi gorušice. Šta se dešava kada se kasno pojede nešto masno i teško? Krv odlazi u stomak kako bi pomogla varenju, umesto da slobodno cirkuliše ostalim delovima tela i potpomogne organizmu u oporavku tokom noći.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.