kapkejk
Slatkiši i kako im odoleti (foto: Flickr/LeslyeVinet)

Kada govorimo o šećerima koje unosimo u organizam, trebalo bi da razlikujemo prirodne poput onih koje se nalaze u mleku, soku, i voću od onih industrijski proizvedenih, koji mogu biti dosta opasniji po naše zdravlje.

Izbacivanjem industrijski proizvedenih šećera, drastično poboljšavamo naše zdravlje, a ukoliko ste ljubitelj slatkiša, lako ćete to nadoknaditi konzumiranjem meda, sirupa, voća…

[tweetherder]Ako se odlučite na taj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam zbog toga dogoditi.
[/tweetherder]

1. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže dosta šećera. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na ovaj način izbegavate velike oscilacije šećera u krvi, i smanjujete osećaj umora koji se povećava zajedno sa povišenim šećerom u krvi.

2. Vaša telesna težina će se stabilizovati

U početku ćete osećati veliku želju za slatkišima, ali kada se vaš organizam očisti od šećera prestaćete da osećate glad i vaša težina će se stabilizovati.

3. Koža će vam biti zdravija i lepša

Svima je dobro poznato da šećer pogoršava akne, a često ih i uzrokuje. Ukoliko imate problem sa aknama, a saveti kozmetičara ne pomažu, razmislite da izbacite šećer iz ishrane. Svi koji su poslušali savet osećali su se zdravije, a koža im je bila čistija i sjajnija.

4. Regulisaćete probavu

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u funkcionisanju probave. Želudac i creva lakše će variti sve što pojedete i češće ćete imati stolicu. Problem sa zatvorom moći ćete da zaboravite.

5. Prestaćete da osećate potrebu za konzumiranjem šećera

Verovali ili ne, izbacivanje šećera će vam pomoći da se rešite potrebe za slatkišima. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima.

Izvor: naturalsociety.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.