Odgovarajuću hidrataciju obično povezujemo sa fizičkim aktivnostima tokom toplih dana, ipak kako osećaj žeđi na niskim temperaturama nije toliko izražen, na nju vrlo često zaboravljamo kad su u pitanju zimski sportovi.

Gubitak vode u zimskim uslovima

Voda čini oko 60% telesne mase odraslog čoveka i ima ključnu ulogu za život jer je neophodna za normalno odvijanje fizičkih i psihičkih funkcija kao i termoregulaciju organizma, što je u sportu izrazito važno.

U poređenju sa vrućinama, u zimskim uslovima stope znojenja su niže, ali je gubitak disanjem i mokrenjem značajan. Pored toga, hladnoća ne podstiče osećaj žeđi kao vrućina, pa kad krenemo na skijanje, snowboard, hodanje na skijama ili sankanje, gde ćemo provesti često i više od 5-6 sati, opasnost od dehidratacije ne treba potceniti.

Magnezijum – za rad mišića, stvaranje energije, protiv umora i rehidrataciju organizma nakon sporta

Nedostatak magnezijuma povezan je sa grčevima u mišićima, slabošću, neuro-muskularnom disfunkcijom, umorom i iscrpljenošću, pojavama koje sportisti i rekreativci svakako treba da izbegnu.

U zanimljivom istraživanju sprovedenom u polarnim uslovima, na manjoj grupi sportista u trci dugoj 800 km na Antartiku, objavljenom u časopisu Extreme Physiology & Medicine, 2015. godine, pobednički tim imao je i četiri puta veći unos magnezijuma u poređenju sa sporijim učesnicima.

Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi od 320 mg za žene do 420 mg za muškarce, a potrebe u sportu rastu zbog povećanih zahteva za energijom.

Zbog rastvorenog oblika koji se dobro apsorbuje iz tankog creva u krvotok, magnezijum koji je prirodno sadržan u mineralnoj vodi u formi bikarbonata, odlično je i praktično rešenje tokom fizičke aktivnosti i nakon nje, jer se pijenjem vode ujedno hidrira telo.

Zar to nisu dovoljni razlozi da se voda bogata magnezijumom nađe u svakom rancu pripremljenom za odlazak na zimske sportske aktivnosti?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.